Kejsarens nya kläder

Så är slaget om väljarna över och Alliansen har format en minoritetsregering som genom att kryssa mellan blindskären skall försöka övervintra till år 2014.

Denna regering är, för att inte trycka ned småpartierna alltför mycket, större än någonsin med hela 24 ministrar. Med en ännu större styrkeposition inom alliansen än tidigare har Moderaterna satt sig på, i stort sett, alla tunga poster. Dagens Nyheter har räknat ut att sett till vilka ministerposter de tagit så kontrollerar de därmed bortåt 80 % av budgeten. Centerpartiet, som vi inom Småföretagarnas Riksförbund tidigare hyllat som det enda parti som i valrörelsen drivit frågor till fromma för småföretagare, har inflytande över ca 4 % av budgeten.

När SFR i augusti granskade Alliansens valmanifest noterade vi att Småföretagarna fick ingenting. Alla frågor som rörde förbättringar eller förenklingar för småföretagarna (inklusive de som Centern drivit) hade försvunnit eller begravts i utredningar.

Om ministerlistan var lång så var Regeringsförklaringen ännu längre. SFR kan bara konstatera att den inte ger något nytt utöver vad som stod i valmanifestet.

Ur Småföretagarsynpunkt är det precis som i sagan om Kejsarens nya kläder. Inga kläder. Mycket snack och lite verkstad.

Två meningar har SFR fastnat för i Regeringsförklaringen.

”För att Sverige ska få till stånd en snabb återhämtning krävs en politik som fokuserar på att ge människor möjlighet till jobb” Den andra lyder ” Det skall löna sig bättre att arbeta, det skall bli lättare och billigare att anställa och fler företag skall starta, stanna och växa i Sverige”

SFR kunde inte uttryckt det bättre själv men var finns åtgärderna i den föreslagna politiken som gör att dessa önskemål skall kunna infrias? SFR kan trots noggrann läsning inte hitta dem.

 

Det är naturligtvis alldeles för tidigt att kommentera de nya ministrarnas eventuella lämplighet för sina jobb. Man kan alltid bli överraskad åt endera hållet efter ett tag. Att Maud Olofsson sitter kvar som näringsminister ser SFR positivt på. Hon är i stort sett ensam om att, i valrörelsen, talat gott och väl om småföretagandet ända tills storebror lade locket på i valmanifestet. Reinfeldt och Borg hyser inte någon större beundran för företagarna vilket de tydligt visat i sina ställningstaganden under förra mandatperioden. Finansdepartementet har satt sig på tvären i alla frågor som skulle kunnat förändra och förbättra företagsklimatet i Sverige.

Vi har fått ett oskrivet blad som Arbetsmarknadsminister. Hillevi Engström är självfallet moderat vilket inte ger SFR några större förhoppningar om nya strålande tider för småföretagarna. Hennes egen arbetsmarknadserfarenhet kommer från att hon varit polis och dessutom fackligt aktiv i det jobbet. SFR var aldrig särskilt förtjust i Littorin vilket vi skrivit om tidigare och hur det blir med Engstöm återstår att se

 

I övrigt tycks den nya regeringen bestå av personer, som oavsett partitillhörighet, inte kan förväntas sticka upp mot den moderata ledningen eller sticka ut med egna idéer och nytänkande. Inte särskilt spännande alltså men kanske tryggt för Reinfeldt i arbetet med att försiktigt regera och övervintra

För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
Telefon; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen