Lögn, förbannad dikt

Uttrycket är hämtat från Mark Twain och visar att beroende på hur man räknar kan man bevisa nästan vad som helst. Absolut populärast är det bland politiker, som inte har riktigt torrt på fötterna, att använda statistik för att bevisa hur bra deras förslag eller åtgärder är. I ett sent pressmeddelande i går kväll säger näringsminister Maud Olofsson att regeringen nu skall se över karenstiden för egenföretagare i sjukförsäkringen.

Småföretagarnas Riksförbund hade så sent som i torsdags i förra veckan en frän insändare, på sin hemsida, från en ”desillusionerad småföretagare” i ämnet och SFR har flera gånger tagit upp den totalt vansinniga situationen att en småföretagare skall ha 7 karensdagar. Somliga straffar Gud med det samma eller i detta fall belönar.

 

Så till hur man kan använda siffror för att rättfärdiga sina beslut och åtgärder.

 

I pressmeddelandet säger regeringen att de under föregående mandatperiod, genom att sänka egenavgifterna för egenföretagare med 0,74 procentenheter, förbättrat dessa företagares ekonomi med 170 miljoner kronor per år. Det låter ju naturligtvis bra om man inte vet att det finns ca 720 000 egenföretagare i Sverige. Enkel division ger varje företagare den nätta summan av 236 kronor per år. Samtidigt höjdes antalet karensdagar till minimum 7.

Det skulle vara ett steg för att underlätta övergången från anställd till företagare säger man i pressmeddelandet. Om någon tror att någon småföretagare jublade över detta må han anmäla sig till oss.

 

SFR kan väl erkänna att vi i ovanstående beräkning använt lite av Mark Twains teknik för att få fram siffrorna. Det är nog så att alla 720 000 registrerade egenföretagare inte är aktiva men vi tycker dock att även ett några gånger högre belopp är ”piss i Mississippi” i sammanhanget.

 

 

 

För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
Telefon; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen