Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Minska regelkrångel – ta bort personalliggare

Ta bort lagen om personalliggare som ett enkelt steg i regelförenklingsarbetet!

1 januari 2007 fick en del av landets företagare den tveksamma nyårspresenten om personal­liggare. Lagens syfte var att minska ”svarta” inkomster inom frisör- och restaurangbranscherna. I lagens förarbeten anges att den skulle införas som försök, men någon uppföljning verkar inte ha genomförts. Då lagen är uppenbart kontraproduktiv och skapar extra arbete för vissa företag bör den avskaffas!

Skatteverket har hänvisat till åtminstone en viss framgång med lagen genom att restaurang­branschen inom åtminstone vissa regioner visat på fler anställda. Skatteverkets tolkning var att det berodde på att färre anställda inom branschen anställdes på ”riktigt” och att arbetsgivare betalade in arbetsgivaravgift för dem. Det föll naturligtvis inte Skatteverket in att under den period de angav hade antalet restauranger fortsatt att öka, vilket innebar att det antagligen var nya restaurangföretag som betalat arbetsgivaravgift och inte de som tidigare använt ”svart” arbetskraft.

För frisörbranschen anger Frisörföretagarna att ”det inte blivit så många fler frisörer till antalet. Snarare att många bryter sig ur och väljer att öppna eget”. Inom frisörer har alltså en annan av regeringens målsättning lyckats – att skapa fler företag – men inte att mängden ”svarta klippningar” minskat. Lagen har alltså minskat antalet anställda inom frisörbranschen, med vad det innebär i form av minskad trygghet och risk för minskad kompetenshöjning.

Seriösa företagare inom frisör- och restaurangbranscherna har en ständig vånda för att personal­liggarna ska skötas noggrant. Detta tar sin beskärda del av den tid de borde lägga på att utveckla sin verksamhet och personal. De oseriösa företagarna använder flera liggare för att hantera problemet. För de enskilda företagare som inte behöver använda personalliggare skapas ett tveksamt konkurrensövertag. De enda som verkar riktigt nöjda med lagen om personalliggare är de chefer inom Skatteverket som fått ökad personal (och kanske därmed höjda löner).

SFR kräver att lagen om personalliggare avskaffas!

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen