Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Mot sjuklöneansvaret – ännu en stark röst

För fyra år sedan, inför valet 2010, utsåg Småföretagarnas Riksförbund frågan om slopat sjuklöneansvar för små företagare till den viktigaste att driva under den kommande mandatperioden. 

Sedan dess har vi skrivit upp emot ett hundra debattartiklar och brev till Riksdagsledamöter för att få de som tar besluten att förstå att denna tillväxthämmande lag är det största hindret för de riktigt små företagen att växa och att anställs fler medarbetare. Enkäter vi gjort bland våra medlemmar visar att över 40 % av dem skulle anställa en eller flera personer om ansvaret för de två första sjuklöneveckorna togas bort. Andra företagsorganisationer har rapporterat liknande resultat i sina undersökningar.

En ny, kraftfull och seriös röst har nu anslutit till den redan starka kören som hävdar att sjuklöneansvaret är den enskilt största bromsklossen för tillväxt i landet och minskad arbetslöshet. Sveriges Redovisningskonsulters Förbund (SRF) med 6 000 medlemmar och som servar fler än 300 000 svenska och utländska företag anger i sin senaste upplaga av SRF FöretagsEko att sjuklöneansvaret är den fråga som är sämst anpassad till småföretagens vardag. 47,5 % av de tillfrågade ansåg detta. 75 % ansåg att lagen är dåligt eller mycket dåligt anpassad för mindre företag.  Bara 5,8 % ansåg att den är bra eller mycket bra för småföretag. På andra plats kom LAS vilket inte förvånar oss eftersom framför allt turordningsreglerna däri också är en av våra huvudfrågor att förändra.

Det är anmärkningsvärt, skriver SRF, att vi år 2014 fortfarande lever kvar med två så viktiga och tillväxtreglerande regelverk som är utformade för storföretag när mer än 80 % (beror på vad som anses vara ett lite företag) är småföretag.

Småföretagarnas Riksförbund vill att sjuklöneansvaret för de två första veckorna skall tas bort för företag med upp till tio anställda och vi har fått ett stort gehör bland våra politiker för detta. Endast ett parti i Riksdagen motsätter sig att minska sjuklöneansvaret men tyvärr är det just det parti som skulle kunna lägga en proposition i ärendet. Vi får se om förutsättningarna har ändrats efter valet i september.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen