Opålitlig teknik

Småföretagarnas Riksförbund skrev nyligen i går om de svenska åkarnas bekymmer och besvärligheter. Den olagliga trafiken genom utländska åkerier breder snabbt ut sig och får husera i stort sett fritt därför att polisen inte kontrollerar och åklagarna lägger ned målen mer eller mindre på rutin. Polisen tycker att det är besvärligt att de inte kan prata med de utländska åkarna och åklagarna tycker att straffvärdet är för lågt för att anstränga sig.

Därtill kommer så ett verkligt elände med de moderna digitala färdskrivarna som skall kontrollera att åkarna följer de regler som gäller för arbetstider, kör och –vilotid. De är helt enkelt inte tillförlitliga.
Åkarna har via sina företrädare hittills förgäves försökt påtala eländet till beslutsfattarna på olika nivåer men inte fått gehör. Mängder av exempel på problem med de nya färdskrivarna har påvisats men fortfarande bötfälls åkare för förseelser de uppenbart inte har gjort. Mest flagrant tycks vara att färdskrivare redovisat körtid när fordonet stått i garage och nycklarna varit inlåsta i skåp. Förare har blivit åtalade och bötfällda för att de tagit en minut för lite i rast trots att färdskrivaren gett grönt ljus till föraren.

Äntligen tycks någon ta situationen på allvar. I förra veckan lades en motion (2010/11: T388) till riksdagen där problemen poängterades bland annat med ovan nämnda exempel. Det var Monica Green (S) som uppmanar regeringen att låta göra en översyn över hur de digitala färdskrivarna fungerar.

Detta borde vara ännu en sak som riksdagen utan partipolitisk retorik skulle kunna ställa sig bakom. Låt oss hoppas att det blir så och dessutom snabbt. Att Trafikverket eller Transportstyrelsen som myndigheter skulle agera ouppmanade i ärendet är det inte längre någon som tror på.

Polisens och åklagarnas flathet när det gäller illegal utländsk konkurrens är en helt annan fråga som får drivas vidare.

 

 

För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
Telefon; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen