Öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Varken M eller S förstår företagsamhetens problem.

Statsministern tror inte på lägre ingångslöner för unga eller generellt sänkta arbetsgivaravgifter. Det gör inte heller Socialdemokraterna.

Alla tycks vara överens om att grunden för hela samhällets välstånd är småföretagarna, som står för i stort sett hela tillväxten i Sverige. En del småföretag blir så småningom mellanstora och stora företag vilket ibland kan ta decennier men också gå fortare. I grunden måste det dock finnas en företagare/entreprenör som tror på sin verksamhet och som vill växa.

Ungdomsarbetslösheten kan lösa genom att småföretagarna får lägre kostnader för att anställa unga i form av lägre ingångslöner för dessa. Ett förslag om detta har kommit från ett av riksdagspartierna vilket jag tycker är fantastiskt bra.

De två stora partierna i Sverige kan emellertid inte tänka sig vare sig lägre ingångslöner för unga eller generellt sänkta arbetsgivaravgifter. De tror inte detta skulle ge någon effekt på ungdomsarbetslösheten eller arbetslösheten i stort. Jag kan, av egen erfarenhet, vidimera att unga människor som får en chans till ett jobb, även med lägre lön, ganska snart kvalificerar sig för större uppgifter och marknadsmässiga löner. Det är mycket bättre att en ung människa får ett jobb med lägre lön än att komma in i bidragsmentalitet eller värre saker. Risken för att sysslolösa ungdomar kommer snett i samhället är mycket stor och kan leda till att kriminaliteten ökar.

Om inte småföretagarna på olika sätt stimuleras kommer vi att få färre sådana och antalet arbetsplatser minskar eller slutar öka. Det ger högre arbetslöshet och färre skattebetalare som bidrar till att bygga och försörja framtiden.

Min uppmaning till statsministern är att försöka sätta sig in i småföretagarens situation och tänka efter hur han skulle göra om han var en småföretagare i 30-årsåldern och hade familj att försörja. Det bekvämaste sättet att verka är precis vad politikerna i allmänhet har gjort, nämligen att vara anställda, och inte ta de risker och de problem det innebär att dra i gång ett företag. Få av dagens politiker har en aning om de besvärligheter småföretagarna utsätts för dagligen.

I en riksdagsdebatt sa arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att det var företagen som skulle våga anställa, men sanningen är att väldigt många inte vågar anställa med alla de risker det innebär och de mycket stora kostnaderna. Lägre ingångslöner för ungdomar skulle delvis hjälpa till i detta dilemma.

Jag känner mängder med småföretagare som vill växa om de kan få kalkylerna att gå ihop. Politikerna bör inse att det är småföretagen och vår fina ungdom som är den enda chansen för en hög standard i Sverige i framtiden. Tänk om – tänk till – uträtta något nu.
Jan B. Westman
Hedersordförande i Småföretagarnas Riksförbund
 
 
 
 
För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
Vxl; 042 – 34 28 50
På hemsidan; www.smaforetagarna.se

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top