ROT-avdraget måste revideras

Reglerna om ROT-avdrag var vällovliga, men inte helt lyckade. Reglerna skapar onödig byråkrati och likviditetsproblem för våra småföretagare.

Att den lille hantverkaren ska tvingas ta ”risken” för kundens ROT-avdragsmöjligheter håller på att underminera reformen. En av våra medlemmar, en elektriker från Gotland, berättar att alltfler av hans kollegor slutar använda ROT-avdrag. Motiven till detta är den tunga pappersbördan med i det närmaste dubbel bokföring för att kunna hantera sin egen och kundens ekonomi.

För att företagaren ska få tillbaka ROT-avdraget från Skatteverket måste kvitto bifogas på att kunden betalat. Även om Skatteverket skulle hantera utbetalningen snabbt och korrekt så innebär det att företagaren får ligga ute med hälften av sina arbetskostnader ytterligare minst ett par veckor. Någon regel om betalning på 30 dagar gäller alltså inte för dessa småföretagare med privatpersoner som kunder. Den vanligaste orsaken till ekonomiska problem i småföretag är likviditetsbrister, vilket ROT-systemet ytterligare bidrar till.

Om kunden betalar sin faktura sent, eller inte alls, kan företagaren förlora sina pengar. Det är nästan omöjligt att kunna kräva kund och Skattemyndighet på ersättning samtidigt. Inte ens Kafka hade kunnat hitta på ett sånt här system där den lilla människan blir så rättslös.

Trots att reglerna verkar bra i och med att Skatteverket snabbt ska försöka betala ROT-avdraget till företagaren, så är det inte alltid så. Skatteverket har på sin hemsida över 100 exempel på ROT-arbeten, men de skriver även att ”Observera att listan är inte fullständig”. Det kan alltså förekomma tvistigheter om vilka delar av kostnaden som är att beteckna som ROT-arbeten, om det är inskickat i rätt tid, under rätt år o.s.v. En medlem beskrev att han fått beslut från Skatteverket efter 11 månader om att kunden inte var berättigad till ROT-avdrag, vilket skulle innebära att företagaren då ska begära pengarna av kunden. Det är inte så enkelt att göra detta efter den långa tiden.

Återgå till systemet med att kunden får ligga ute med pengarna för sina ROT-avdrag. Möjligtvis kan man väl skapa ett system där privatpersoner kan få tillbaka sina ROT-avdrag från Skatteverket vid flera tillfällen under året, men tvinga inte småföretagare att fungera som bank för privatpersoner i ombyggnadstankar. Låt banker och andra kreditinstitut fungera som kreditgivare eftersom de har tillstånd till bank-verksamhet. Detta skulle även bidra till att minska regelbördan för många småföretagare.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen