Skatteverket konstaterar i ett pressmeddelande i början av januari 2014 att de så kallade ROT-avdragen minskade under år 2013. Någon förklaring till minskningen försökte man sig inte på.
Det finns naturligtvis ett flertal möjliga orsaker till detta. Behov av renoveringar och justeringar av privatbostäder har säkert inte minskat.
Från våra medlemmar har vi under 2013 fått flera indikatorer på denna utveckling, vilka egentligen alla har hängt ihop med Skatteverkets hantering av ROT. Vissa företagare har t.o.m. angett att de tackar nej till uppdrag om kunden begär ROT-avdrag eftersom den extra administrationen för företagaren är alltför omfattande. Dessutom innehåller systemet så många gränsdragningar och undantag att det känns som utfallet avgörs av dagsformen på Skatteverkets personal.
Det verkar alltså som att både seriösa och mindre seriösa företagare drar sig ifrån ROT-systemet. De seriösa för att det blir för dyrt och krångligt och de oseriösa därför att det blir billigare helt utan kvitton och skatt.
Systemet startade från början med motivering att minska svartjobben, men snart nog blev systemet i första hand anpassat för att passa privatpersoner. Krångligheterna och risken lades på företaget, t.o.m. funktionen av kreditgivare blev företagaren. Om ROT-systemet ska fortsätta fungera och återfår sin trovärdighet måste systemet ta hänsyn till de allra minsta företagen. Det kan göras t.ex. genom att reglerna blir enklare med färre undantag, att Skatteverkets personal blir mer tillgängliga och serviceinriktade med snabbare handläggningstider samt att inte den lille företagaren måste ligga ute med pengar under periodvis lång tid.
Vi inom Småföretagarnas Riksförbund tror alltså att EU:s regler i sin Small Business Act har rätt i att ”tänka småskaligt först”. Reglerna gäller även i Sverige och kunde utgöra en god grund för att återskapa förtroendet för ROT.