Efter valet 2006 trodde majoriteten av Sveriges småföretagare att nu äntligen skulle klimatet för företagande bli väsentligt bättre. En borgerlig regering med tidigare uttalad preferens för marknadsfrågor, företagaranda och entreprenörskap skulle i rask takt ta itu med de frågor som hämmade en utveckling av näringslivet.
Regeringsförklaringen efter valet utlovade just detta men sedan hände inte så mycket. Småföretagarnas Riksförbund har tyvärr närmast kontinuerligt tvingats påpeka fel, brister och orättvisor som påverkar och hindrar utvecklingen av småföretagandet
Små, små steg har tagits punktvis vad gäller arbetsgivaravgifter, regelkrångel och en del annat men allting och alltid i så små portioner att det inte fått någon effekt att tala om. På andra områden har det blivit klart sämre och SFR märker att tålamodet börjar ta slut bland våra medlemmar. Vi trodde och hoppades på något som inte har infriats och inte heller syns i tunneln framöver.
Det är väl bekant att de höga arbetsgivaravgifterna står högst på listan över de saker som småföretagarna reagerar mot och vill ha förändrade men det finns mycket mer. Mycket högt upp kommer sjuklöneansvaret som man inte upplever som rättvist. Som arbetsgivare betalar man en sjukförsäkringsavgift inbakad i arbetsgivaravgiften. Denna går med stort överskott, alltså det betalas in mycket mer än det betalas ut! (c:a 22 miljarder/år) Trots försäkringen i arbetsgivargiften får man betala sjuklön till en anställd och sedan betala ytterligare för att få jobbet gjort eller också göra det själv på kvällar och nätter. Småföretagen får alltså betala tredubbelt för sjukfrånvaro! För större företagen är problemet mindre då dessa kan slå ut kostnaden på ett större antal anställda. En annan fråga som prioriteras är orättvisan med karensdagarna.
En anställd har en karensdag innan arbetsgivaren tvingas betala sjuklön medan småföretagaren själv har en karensvecka innan han får någon ersättning. Det har också visat sig i en undersökning som rapporterades häromdagen att sjukskrivningsdagarna för småföretagarna minskat drastiskt sedan beslutet om minimum sju karensdagar infördes. Detta beror naturligtvis inte på att de plötsligt blivit mycket friskare utan på att det inte är någon mening med att sjukskriva sig för några dagar.
Bra för statsfinanserna men illa för företagaren.
För att visa på den hopplöshet, förtvivlan och för att inte säga ilska som finns hos många småföretagare runt om i landet citerar vi ett mail vi fick nyligen från en kvinnlig småföretagare med sex anställda.
Hon skriver:
”Hejsan,
Jag skickade detta (bifogat brev) till Reinfeldt för en månad sedan ungefär. Har slutligen fått ett otillfredsställande svar av någon medarbetare.
Vad gör ni (SFR) i frågan? Jag som liten företagare går på knäna. Just nu har jag 2 stycken (av 7) som är långtidssjukskrivna. Fortsätter detta ett tag till så går vi i konkurs.
Vi har inte råd att betala 80 % och alla skatter och avgifter, semester mm, som kommer på det, till någon som inte jobbar. Jag får i princip betala full lön plus 80 % (plus alla avgifter för de 80:en) för att få jobbet utfört.
Vad gör ni för att förändra detta? Tycker ni att det är rätt att man skall suga ut varenda krona ur en företagsam person som ger ytterligare 6 personer jobb. Mina anställda tjänar betydligt mer än mig och har bara rättigheter. Vad skall jag göra? Jag vill inte gå i konkurs”
Mvh, Maria Jansson
SFR har vid upprepade tillfällen påpekat dessa missförhållanden och gör det nu igen genom att skriva om det, uppmärksamma våra riksdagsledamöter på det och kräva, först och främst, ett vettigt, rakt och snabbt svar från ansvarig minister, samt kräva åtgärder för att rätta till saken. Det kan ju inte vara så att politikerna vill att svenska småföretagare skall uppleva sådan frustration, ilska och rädsla för framtiden som detta brev andas. Det ger ingen grogrund för att skapa arbetstillfälle i småföretagen. Det är ju dock så att det endast är i småföretagen som det skapas nya arbetstillfällen i Sverige. Storföretagen expanderar utomlands.
SFR frågar sig allvarligt var det parti finns som vill värna om småföretagarna. Inte bara i vackra, och till intet förpliktande, ord utan i politisk handling. Centern och näringsminister Maud Olofsson försöker i regeringen påverka i rätt riktning men Moderaterna bromsar alla försök till förbättringar som det verkar.
Denna pressrelease går i brevform till Näringsminister Maud Olofsson, ordförande i Socialförsäkringsutskottet, och samtliga riksdagsledamöter.
Bifogat: Brev från Maria Jansson till Reinfeldt
För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
Telefon; 042 – 34 28 50
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
NU FÅR DET VARA NOG
Jag skulle vilja ha en förståelig förklaring på varför jag som småföretagare skall betala sociala avgifter och FORA försäkringar på tusentals kronor i månaden? Vad får jag ut av det? Eller är det som jag tror bara ett sätt att suga ut vart enda öre av folk som tar sitt samhällsansvar och ser till att ordna jobb åt sej själv och andra. När mina anställda är sjuka får jag ju ändå betala ut 80 % i lön och dessutom ta in någon som gör den sjukes jobb. Det kostar mej alltså nästan dubbelt så mycket per timme när någon är sjuk. Så varför betalar jag sociala avgifter och FORA försäkringar?
Hur kan ni tycka att jag som arbetsgivare skall betala sjukskrivningen för en person som åker upp till Sälen och bryter benet i backen till exempel? RÄTTVIST! Som anställd har man bara rättigheter. Man kan i princip göra vad som helst och ändå få behålla jobbet. Som arbetsgivare har man bara skyldigheter och pekpinnar på sej hela tiden RÄTTVIST! När JAG är sjuk får jag först vara sjuk en vecka innan jag eventuellt får någon ersättning. Karensvecka kallas det. Vem har kommit på att en anställd endast skall ha 1 dags karens men en arbetsgivare skall STRAFFAS med en vecka? RÄTTVIST?
Ge MEJ en anledning eller ett motiv till varför JAG i detta samhälle skall driva företag när JAG från dag ETT blir jagad och krävd på mer än hälften av vad JAG kämpat och arbetar in.
Var är RÄTTVISAN?
När man pratar om rättvisa och trygghet i vårt samhälle så är tydligen inte vi småföretagare inräknade. RÄTTVIST? Det är ren diskriminering.
Jag vill ha en förklaring. Jag röstade på Moderaterna, jag har till och med varit aktiv och haft flera uppdrag. Jag funderar på att gå ur partiet och rösta blankt. VARFÖR är det så här? Ni lovade att underlätta för småföretagare. Hur har ni gjort det?
Jag skulle vilja ha svar av Fredrik Reinfeldt eller möjligtvis Maud Olofsson ingen annan i så fall tar jag det som ytterligare ett hån.
Mvh Maria Jansson Strömsholm 2011-01-14