Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Sjuklönegrundande?

En enkel fråga som skulle resultera i faktiska regelförenklingar är varför vissa förmåner som ”skattepliktiga förmåner” inte är sjuklöne­grundande, men pensionsgrundande och skatt ska betalas på dem? Varför kan man inte ha ett enhetligt och enkelt system, t.ex. så att vad man betalar skatt för också utgör grund för sjuk­penning och pension?

Att förenkla för företagare, liksom för andra vanliga medborgare, innebär oftast att byråkrater får mindre att göra. Att de får mindre att göra borde resultera i att de antingen blir färre eller utför andra arbetsuppgifter. Andra arbetsuppgifter borde kunna vara att stödja och hjälpa dem som faktiskt betalar deras lön och är deras uppdragsgivare – skattebetalare. Enkla och tydliga regler och tolkningar borde vara till nytta för alla (utom möjligtvis vissa byråkrater då), så därför borde alla små steg mot förenklingar tas tillvara.

 

Att låta allt som är skattepliktigt också resultera i grund för vad skatten betalas in för vore en enkel och tydlig matematik. Ett praktexempel på extra krångel är när ”skattepliktiga förmåner, till exempel värdet av fri bil eller kost och logi” inte är sjuklönegrundande, trots att arbetsgivaravgift (med 5,95 % är sjukförsäkringsavgift) betalas för det.

·         Låt sjuklöne- och pensionsgrundande inkomst vara samma sak

 

 

För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
Telefon; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen