Skapar personalliggare långhåriga svenskar?

Lagen om personalliggare riskerar att utarma en hel yrkesgrupp – frisörerna! Kommer detta att innebära långhåriga svenskar? Eller bara att vi ser slarviga och ovårdade ut i håret?

 Frisöryrket är slitsamt för både fysik och psyke. Väldigt få frisörer är aktiva i sitt yrke till landets officiella pensionsålder. Yrkeskåren baseras på kontinuerligt tillflöde av nya frisörer. Genom lagen om personalliggare hindrar utveckling av yrkeskunskap inom frisöryrket.

 Frisöryrket utvecklas genom träning och utbildning. En vanlig utbildningsgång är att den teoretiska utbildningen kompletteras med en praktisk del – att gå som elev. Frisöryrket är även ett av de yrken som fortfarande använder traditionen med gesäll och mästare med prov och brev. Detta system har visat sig fungera väl och ge oss duktiga frisörer, i vissa områden t.o.m. i överskott.

 För att detta system ska fungera måste det finnas elevplatser för blivande frisörer. En av de negativa effekterna av systemet med personalliggare är att färre frisörsalonger har anställd personal och fler och fler salonger fungerar med uthyrda stolar och flera enskilda firmor. För att kunna ta hand om elever måste salongen utbilda handledare, men det är inte många ensamföretagare (de som hyr en stol) som gör detta. Färre salonger med anställda innebär att färre elevplatser kommer att finnas. Resultatet i form av färre välutbildade frisörer av detta kan man bara gissa.

 Även elever och praktikanter i frisörsalonger ska antecknas i personalliggaren om man inte ska beläggas av kontrollavgift på 10 000 kr av Skatteverket. Dessutom kostar varje person som inte finns inskriven på rätt sätt i personalliggaren 2 500 kr. Kan det vara rimligt att för att ta emot en elev, oftast helt utan ersättning, riskerar man att måsta betala 2 500 kr i avgift för att man av något skäl missat att föra in namnet i personalliggaren? Detta gäller även om det sker vid ett enda tillfälle! Att ta emot elever borde uppmuntras och inte bestraffas med ökad administration och risk för straffavgifter. Systemet bygger ju även på att Skatteverkets tjänstemän ska kontrollera personalen under verksamheten, d.v.s. mitt under öppettiden så att klippning och färgning får avbrytas. Hur många kunder upplever de avbrotten som något positivt? Kan det t.o.m. vara motiv för att byta frisör till en med mindre omsättning och som bedriver verksamheten som enskild firma? Var detta avsikten med lagen?

 Flera av våra medlemmar anser att personalliggarna kan avskaffas och att de befintliga systemen för bokningar måste kunna gälla. Vi hoppas att misstron mot frisörföretagare från politiker och fiskala tjänstemän inte beror på att det är ett kvinnodominerat yrke.

SFR kräver att lagen om personalliggare avskaffas så fort som möjligt!

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen