Småföretagare ser nu ljuset i den offentliga upphandlingstunneln

EU-parlamentet har sagt ja till nya upphandlingsdirektiv som innebär att miljö och sociala frågor får större vikt vid offentliga inköp.

I den mer eller mindre bortglömda Small Business Act, princip 5, som har handlar om offentlig upphandling, har parlamentet tidigare uttalat bland annat följande:Medlemsländerna uppmanas att uppmuntra till konstruktiv dialog och ömsesidig förståelse mellan små och medelstora företag och stora uppköpare genom information, utbildning, över­vakning, utbyte av goda exempel mm.”
De nya direktiven som bygger på denna anda, innehåller sammanfattningsvis följande.

Jämfört med tidigare flyttas fokus från lägsta pris till det mest fördelaktiga budet i upphandlingar. Myndigheterna ska kunna lägga större vikt vid kvalitet och sociala frågor.
Småföretagarna väntas också gynnas av att kontrakt ska kunna delas upp i mindre delar.

Frågan om hur skrivningar om kollektivavtal i direktiven ska tolkas har varit föremål för debatt i Sverige. Förbundet ställer sig här på EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildts sida. Hon varnar för att småföretagen hotas om reglerna tolkas så att ett kollektivavtal blir ett krav vid upphandlingar.

Förbundet menar att de nya direktiven innebär ett stort steg framåt för småföretagarna eftersom lägsta pris och upphandling av stora ramavtal varit till nackdel för dem hittills.

Medlemsländerna har nu 24 månader på sig att genomföra direktiven.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen