Småföretagare vill anställa lärlingar

Regeringens budgetproposition fälldes i Riksdagen nyligen och därmed skapades, enligt statsministern, ett nytt politiskt landskap i Svensk politik som föranledde honom att utlysa extraval i mars. Den budget som fälldes kommer man nu gå till val på såvitt man kan veta idag.

I budgeten fanns en satsning på s.k. traineejobb som skulle innebära att staten fullt ut finansierar landstings och kommuners kostnader för att anställa ungdomar som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är tänkt att de skall förstärka personalstyrkan inom vård och omsorg. Kostnaderna för statsbudgeten blir ungefär 2 miljarder kronor för åren 2015 och 2016.

Småföretagarnas Riksförbund föreslog i en nyligen publicerad debattartikel att satsa liknande belopp på landets småföretagare i akt och mening att få dem att anställa lärlingar. Det har ofta sagts att det är svårt att hitta och anställa lämpliga och utbildade människor och än värre är det om företaget är litet och resurserna små. En felanställning kan betyda ekonomisk katastrof. Dagens olika system för lärlingsanställningar är inte särskilt tilltalande för de små företagen med LAS i botten och därtill höga kostnader för de minilöner som facket kräver. Alliansens införande av YA-jobb förutsätter dessutom att arbetsgivaren tecknar kollektivavtal.

Med idén om att låta staten betala kostnaderna, enligt samma villkor som i förslaget om traineejobb i regeringens fällda budget, lät vi våra medlemmar svara på en enkät om de var villiga att ställa lärlingar. Vi fick 1 262 svar. 69,57 % svarade ja och 30,43% svarade nej. Dessutom vet vi att bland dem som svarade nej finns många egenföretagare vars verksamhet inte lämpar sig för att anställa personal. Där finns frilansande journalister, konsulter och andra i liknande situation. Det visar tydligt att Sveriges småföretagare har kapacitet att anställa lärlingar om förutsättningarna är bra nog. Jobb finns men det är för riskabelt och dyrt att anställa.

I det uppkomna politiska läget, med ett snart kommande nytt val, uppmanar vi de politiska partier som vill värna om landets småföretagare att se över sin inställning till lärlingsanställningar. Visa att ni tror på Svensk företagsamhet och den energi och vilja som finns där. Det behövs incitament för såväl lärlingar som arbetsgivare för att få det att fungera. Det finns inte i dag. Det visar med all önskvärd tydlighet de siffror som finns tillgängliga.
Allt färre ungdomar söker sig till yrkeslinjerna på gymnasiet. Ungdomsarbetslösheten är hög och står och stampar trots tappra försök att på olika sätt bryta den. Låt de ungdomar som inte har fallenhet för teoretiska studier lära sig ett praktiskt yrke ute hos de Svenska småföretagen och ta fram de pengar som behövs för att rätt stimulera detta.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen