Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Småföretagarna de glömda samhällsbärarna!

Vi har hört Socialdemokrater och Moderater prata på sina kongresser och partidagar. Ministrar pratar om jobben och hur de skall bli flera. De pratar emellertid bara om ena halvan av jobbpolitiken.

Olika arbetsmarknads-lösningar, utbildningsåtgärder och konstruerade jobb (praktikjobb). Regeringen gör detsamma i sin vårbudget. Inga nya grepp för att skapa nya jobb och tillväxt

Vart tog småföretagarnas betydelse för jobben vägen?

4 av 5 nya jobb som tillkommer skapas i de mindre företagen. Det är vad som sker i de små företagen som är avgörande för att få fram de nya jobben inte vad som sker i de stora (trots att de fick 16 miljarder i skattelättnader). Det är företagarna och inte politikerna som fixar nya jobb.

Steget att gå från att arbeta själv till att anställa en eller flera medarbetare är mycket större än de flesta tror. Samtidigt är det vad som behövs om vi ska få flera jobb. Vi behöver också stimulera flera att gå från anställning till företagande.

Företagarna är ryggraden i vårt samhälle. De värden som skapas i företagen ger skatteunderlaget som i förlängningen via anställdas löner, skatter och arbetsgivaravgifter betalar bl.a. skola, vård och omsorg. Det är lätt och glömma bort att det är först när dessa värden finns som politiker kan besluta om nya jobb inom offentlig sektor.

C:a tio procent av Sveriges befolkning i arbetsför ålder är företagare. Det finns väldigt många duktiga kvinnor och män bland dessa. De flesta väljer dock att arbeta utan anställda. Bara en liten del har en eller flera anställda. Vi anser att det ägnas alldeles för lite intresse åt dessa och vad som bör göras för att de skall våga expandera och nyanställa!

Många sover kanske inte gott på natten på grund av oro för företaget, anställda och ekonomi. Finns det pengar till skatten? Momsen som skall betalas in, många gånger innan företaget fått in pengarna!

Vi ser i flera av oss gjorda enkäter och undersökningar många företagare som säger sig kunna expandera och anställa men inte vågar.

Det finns företagaren som lägger av och tar en anställning på grund av att familjen och det sociala livet blivit lidande. Även det faktum att myndigheter mer eller mindre öppet antyder att företagare är fifflare och bör kontrolleras hårt kanske gör att livet som företagare ses som för belastande.

Steget att gå från att arbeta själv till att anställa en eller flera medarbetare är mycket större än de flesta tror.

Leif Svensson

Förbundsordförande

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen