Småföretagen diskrimineras i socialförsäkringen

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson säger att den svenska välfärdsmodellen måste anpassas till det samhälle som vi lever i. Vilken välfärdsmodell? undrar Småföretagarnas Riksförbund. Sveriges småföretagare har ett uruselt socialt skyddsnät jämfört med anställda.

Det är djupt orättvist – rent ut sagt, skamligt!
”Det finns en fin värdegrund bakom den svenska välfärdsmodellen. Den måste bara återupptäckas då och då, och pragmatiskt anpassas till det samhälle vi nu lever i.” Så skriver Ulf Kristersson i en artikel, som nyligen publicerades i DN. Vi, i Småföretagarnas Riksförbund håller med. Men, det finns ändå en stor skillnad mellan oss och socialförsäkringsministern – vi vet vad som krävs för att göra det möjligt för alla medborgare att ta del av den svenska välfärdsmodellen. Det vet inte Sveriges socialförsäkringsminister. Han och moderaterna har glömt bort Sveriges alla småföretagare.

Ulf Kristersson, vi tycker att du vänder kappan efter vinden. Först skriver du i DN att den svenska välfärdsmodellen måste anpassas till det samhälle vi lever i, för att i nästa stund tvärvända. I SVT Rapport den 21 augusti säger du att man ska vara försiktig med förändringar som skulle kunna öka den korta sjukfrånvaron ännu mer, d v s att ta bort kopplingen mellan arbetsplatsen och sjukfrånvaron. Vad det handlar om är att varken du eller moderaterna vill slopa företagens sjuklöneansvar. Ulf Kristersson, tycker du verkligen att det är rimligt att landets småföretag ska ta smällen när kostnaderna för sjukskrivningarna ökar? Det tycker inte vi. Dessutom tror vi inte att flertalet av dem som idag drabbas av psykisk ohälsa och depression jobbar i de små företagen.

Ta bort sjuklöneansvaret för företag med mindre än tio anställda så att företagen kan anställa och gör om lagstiftningen i sjukförsäkringen så att den blir lika för alla, oavsett om du är företagare eller anställd. Vad är det för rättvisa att företagare ska betala sjuklön till sina anställda i två veckor, när avgiften till sjukförsäkringen redan betalas via arbetsgivaravgiften? För en företagare som driver aktiebolag och har två anställda kan sjuklöneansvaret bli mycket kostsamt. Och än värre blir det om företagaren också bli sjuk. Företagaren tvingas betala sjuklön både för sina anställda och för sig själv. Så är regeln – ingen sjukpenning till den som driver aktiebolag under de två första sjukveckorna. Lägg dessutom till att företagaren måste ta in extra personal både för sig själv och för sina anställda. Är det någon som tror att den här företagaren sover gott om natten?

Vi måste ha ett socialt skyddsnät som är rättvist. Företagare blir sjuka och arbetslösa precis som anställda och har då rätt till trygghet. Och Ulf Kristersson, du säger det själv:” En rättvis välfärdspolitik måste både uppmuntra eget arbete och respektera att alla inte alltid kan arbeta. Den måste vara lika tydlig om våra personliga skyldigheter som om våra sociala rättigheter. Man ska vilja bidra och kunna lita på att alla andra också gör det.” Småföretagarnas Riksförbund hoppas att socialförsäkringsministern kommer ihåg vad han har sagt, så att vi slipper konstatera i efterhand, att allt han sa, var bara tomma ord.
 
 
Klicka här för att ladda ner ett brev från medlem (.doc).

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen