Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Socialdemokraterna och sjuklöneansvaret

Jennie Nilsson, näringspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är den senaste i raden av toppolitiker i partiet som visar att de inte förstår frågan om företagens sjuklöneansvar. Kan det möjligen vara så att de inte vill förstå, eller medvetet försöker dölja, verkligheten för att få småföretagarnas röster.

I en enkät, gjord av SEB, till företrädare för samtliga partier i riksdagen svarar hon på frågan om vad partiet anser om företagens sjuklöneansvar, om det bör behållas, förändras eller slopas.
Svaret hon ger visar på total okunnighet, eller annat, om denna för småföretagen så oerhört viktiga fråga.
Visserligen inleder hon med att säga: ”småföretagen bär en för stor del av kostnaderna för ohälsan, vilket minskar viljan att anställa” och så långt har hon helt rätt. Med dagens system där arbetsgivaren betalar sjuklön för de två första veckorna av en sjukskrivning utgör detta inte bara stora kostnader för ett litet företag, som har ”otur” med upprepade sjukdomsfall bland personalen, utan därtill en jättestor risk för ekonomiskt obestånd och kanske till och med konkurs eller annan form av nedläggning av verksamheten.
I en enkät Småföretagarnas Riksförbund gjort bland sina medlemsföretag (över 1 000 svar) angav över 40 % att de skulle nyanställa en eller flera personer om båda veckornas sjuklöneansvar togs bort. Ytterligare 20 % angav att de skulle behålla nuvarande antal anställda. Det visar att detta är en av de absolut viktigaste frågorna för att få småföretagen att vilja växa och anställa mer personal.

I sitt fortsatta svar säger Jennie Nilsson (och här visar hon sin och partiets okunnighet, eller annat): Därför vill vi (Socialdemokraterna) att ansvaret för den andra sjuklöneveckan tas bort. På så sätt halveras arbetsgivarnas ansvar för att betala sjuklön”.
Detta ”löfte” har en stor plats i partiets nyligen utfärdade valmanifest och såväl partiledaren Stefan Löfven som toppnamnet i riksdagen, Mikael Damberg, har i både tal och skrift gjort stort nummer av detta. Detta gör att vi tror att det inte är okunskap utan försök till medveten manipulering av landets småföretagare som ligger bakom.
Småföretagarna har vid nästan otaliga tillfällen såväl till ovan nämnda partitoppar som i flera debattartiklar påtalat att ett borttagande av ansvaret för enbart den andra sjuklöneveckan är totalt verkningslöst och enbart plakatpolitik.

Fakta och sanning är att fördelningen av kostnaderna för sjuklöneansvaret på de två veckorna är följande: Första veckan kostar företagen 82 % av den totala kostnaden och utgör därmed den absoluta huvuddelen av den risk som småföretagaren tar vid en nyanställning. Kostnaden för den andra veckan utgör endast 18 % av den totala sjuklönekostnaden och att, som Socialdemokraterna vill, ta bort ansvaret för enbart denna gör nästan inget från eller till för småföretagen. Kostnadsminskningen är närmast försumlig och nästan hela risken kvarstår. De som tjänar på denna obegripliga reform är företag som ägs av staten och kommunerna. De har dessutom nästan 4 ggr så höga sjuktal som de riktigt små företagen och får därmed rejält tillskott i kassan i jämförelse med småföretagen. Kanske är så det är avsett? Det är ju i så fall bara rundvandring av skattepengar. Tänk om och tänk rätt om ni vill ha småföretagens förtroende. De tilltänkta regeringskollegorna i MP har fattat saken och stöder vår åsikt.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen