Upp till bevis för MP om småföretagen.

Nu har Miljöpartiet möjligheten att bli partiet som står upp för småföretagen. Vi väntar med spänning på att MP ska presentera sina tidigare förslag till förbättringar i sjukförsäkringen, så att Sveriges småföretagare kan känna sig trygga vid sjukdom.

MP är hittills enda parti som helhjärtat sagt sig vilja satsa på att förändra det sociala skyddsnätet för företagare. Förutom viljan att slopa båda sjuklöneveckorna för företag upp till tio anställda, vilket Per Bolund betonade i valdebatten, har MP förslag till förändringar i sjukförsäkringen, som skulle ge småföretagen samma trygghet vid sjukdom som anställda. Det är en rättvisefråga och borde falla i god jord hos socialdemokraterna.

Gunvor G Ericson, gruppledare i MP och medlem i socialförsäkringsutskottet, är den enda riksdagsledamoten, vad vi känner till, som gått på djupet i den här frågan. I en intervju med tidningen Bra Affärer i februari i år säger hon, att ingen ska behöva riskera sin ekonomi på grund av ett orättvist socialt skyddsnät med krångliga regler. Hon anser inte att den omstridda sjuklönelagen, som infördes 1992, som ett försök att minska den höga sjukfrånvaron har fungerat som den var tänkt. Personer med funktionsnedsättningar har fått ännu svårare att få jobb och ett litet företag har inte råd att anställa med tanke på sjuklöneansvaret. Det är precis det här som våra medlemmar också säger, d v s om båda veckorna tas bort vågar de anställa.

Orättvisorna i det sociala skyddsnätet gäller inte bara företagare i jämförelse med anställda utan också företagare sinsemellan. I dag bedöms företagare olika beroende på vilken företagsform de väljer. Den som startar enskild firma kan välja 1 karensdag och får alltså sjukpenning från Försäkringskassan från och med andra dagen; medan den som startar aktiebolag inte har möjlighet att välja. Här gäller 14 dagars karens, sjuklönelagen träder in, oavsett om du är företagare med många anställda eller enmansföretagare. Detta är orimligt.
Reglerna måste vara lika för alla företagare, oavsett företagsform. Därför är det glädjande att MP tycker precis som vi i denna fråga. Nu har verkligen MP möjlighet att profilera sig som ett parti som värnar småföretagen, de som skapar 80 procent av alla nya jobb.

Ju mer man nystar i hur det sociala skyddsnätet fungerar för företagare desto fler orättvisor dyker upp; orättvisor som har funnits under lång tid. Vad talar för en förändring nu? Gunvor G Ericson är tydlig: ”Om vi, som verkligen trycker på i de här frågorna, får ökat stöd så kommer det att leda till förändringar. Ännu flera personer vågar ta steget att starta eget och vi slipper förhoppningsvis att läsa om människor som vid sjukdom eller olycka får noll kronor i sjukpenning, på grund av att de inte förstod regelverket.”
Vi är verkligen glada att MP förstår hur viktig den här frågan är för Sveriges småföretag.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen