Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Var finns helhetsgreppet?

Beträffande den svenska arbetslösheten i stort och framför allt ungdomsarbetslösheten tycks det finnas lika många olika meningar som det finns politiska partier i vår riksdag.Ingenstans finns, enligt Småföretagarnas Riksförbund, ett försök till en ordentlig genomlysning av problematiken och eller ett heltäckande grepp för att komma till rätta med problemen.

Spridda förslag från de borgerliga partierna om sänkt restaurangmoms, någon liten för ändring av LAS, viss sänkning av arbetsgivaravgifterna och andra marginella förändringar av arbetsmarknadspolitiken framförs som om de skulle göra allting bättre.

 

De röd/gröna vill som vanligt göra saken än värre genom höjda skatter, höjda arbetsgivaravgifter och stenhård tillämpning av LAS .

 

Det finns tydligen ingen som förstår de enkla sanningarna och vad som behövs för att sätta fart på Sveriges ekonomi.

 

Först och främst måste man inse att det är småföretagarna och endast småföretagarna som kan utgöra skillnaden mellan stagnation och tillväxt i arbetsmarknaden. Det är de som har potentialen genom sitt stora antal och sin vilja att driva sina egna företag mot framgång och tillväxt. Storföretagen har endast ett mindre antal av den svenska arbetskraften i anställning och de kan mycket lättare hantera alla de hinder och den byråkrati som klåfingriga politiker och facket har omgett företagandet med.

 

Sänk gärna momsen för restauranger, frisörer och andra sektorer men tro inte att det kommer att ge annat än marginella effekter på arbetslösheten. Några tusen nya jobb är en droppe i havet. Herrarna går till frisören en gång i månaden oavsett pris och om priset på restaurangbesöket blir 10 % billigare (under förutsättning att sänkningen av momsen kommer kunderna tillgodo) ökar inte nämnvärt strömmen av besökare till våra dyra krogar.

 

En ordentlig genomlysning av problematiken som kan ge svar på vad småföretagarna behöver för att ha råd med och våga anställa fler medarbetare är definitivt på sin plats. Inom SFR är meningarna inte särskilt delade om vad som behövs för att rivstarta svensk arbetsmarknad och ekonomi.

 

Arbetsgivaravgifterna är på tok för höga. Exempelvis är socialförsäkringen överfinansierad med ca 22 miljarder om året. Att sänka med 5 procentenheter som detta motsvarar borde vara en självklarhet och ett snyggt sätt att visa att man använder skattepengar till vad de är avsedda för. Att sänka med ytterligare 5 procentenheter skulle innebära ca 20 miljarder mindre till statskassan men utgöra en himmelsvid skillnad i kostnader för småföretagarna. Har man kunnat sänka skatterna för arbetstagarna med Ca 100 miljarder borde en rimlig sänkning av arbetsgivaravgifterna vara fullt genomförbar. Dessutom torde en sådan satsning snabbt betala sig genom att småföretagarna anställer fler medarbetare som betalar skatt i stället för att kosta pengar i form av arbetslöshetsersättning eller bidrag i olika former.

 

Småföretagarnas ansvar för en stor del av sjukskrivningskostnaderna är fullständigt horribelt.  Hur kan man förvänta sig att t.ex. en egenföretagare skall våga anställa en medarbetare när han vet att om denne ofta är sjuk så får företagaren lika väl själv göra jobbet och dessutom betala höga sjuklönekostnader för den sjuke anställde. SFR anser att det är samhället sak att svara för den anställdes sjuklönekostnader. Ett av skälen är att en betydande del av sjukskrivningarna härrör från händelser utanför arbetstiden.

 

Lagen om anställningstrygghet ligger som en ”våt filt över svensk arbetsmarknad” enligt Maud Olofsson. Hon vågar emellertid inte föreslå att LAS skall skrotas och att arbetsmarknadens parter får ansvar för sådana frågor. Hon föreslår att småföretagare med upp till 10 anställda skall undantas från turordningsreglerna. Låter i och för sig bra men varför inte avlägsna den våta filten totalt? Sannigen är att storebror i form av ” det nya arbetarpartiet” Moderaterna inte vill röra LAS och därmed är det kört. Troligen även för mindre förändringar som Centern och Folkpartiet förespråkar.

Det finns åtskilligt fler galenskaper i den svenska arbetsmarknadspolitiken som missgynnar småföretagarna och gör dem mindre benägna att nyanställa även om de skulle behöva och vilja göra så.

 

Tillsätt en utredning bestående av förståndiga och politiskt öppna människor (med deltagande av småföretagare) som undersöker hur vi i Sverige kan skapa vårt eget ”flexicuritysystem” och få fart på arbetsmarknaden. Än en gång: Titta på Danmark och andra länder med väsentligt lägre arbetslöshet.

 

 

 

 

 

För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
Telefon; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen