Vår styrelseledamot Siw Öberg intervjuas om framgången med hennes debattartiklar

Av Nina Jansdotter
Foto Maria Broborg-Trané

Siw Öberg är en av våra engagerade styrelseledamöter i Småföretagarnas Riksförbund. Hon har haft stor framgång med att få skriva många debattartiklar om småföretagande som har blivit publicerade och fått stort gehör. I sina debattartiklar vänder sig Siw ofta till politiker som hon anser ofta inte har tillräckligt med kompetens och kunskap för att kunna ta bra beslut i småföretagarfrågor.

Frågor hon lyft har varit sjuklöneansvaret, orättvisor inom transportnäringen, slöseriet hos politiker med mera.

– Jag skriver gärna om min egen verklighet som frisörföretagare. Då är det lätt att beskriva situationen eftersom jag skriver utifrån egna erfarenheter, säger Siw med stor entusiasm.

Siw planerar aldrig lång tid innan vad hon ska skriva utan det är oftast i stundens hetta som hon skriver. Fast hon sover på saken, tillägger hon.

Har du ångrat något du har skrivit?

– Jag ångrar ingenting som jag har skrivit i en debattartikel. När jag skriver så är jag beredd på att det jag skriver kommer att bli läst och jag skulle aldrig skriva något som jag inte står för.

Som frisör får Siw höra många häpnadsväckande historier via sina kunder som många själva är småföretagare. Ofta utgår hon ifrån deras erfarenheter när hon skriver sina debattartiklar och därför ämnena hon berör väldigt aktuella.

Framför allt så gillar många det hon skriver för hon skriver så att det är lätt att förstå. Inte heller har hon fått någon kritik på något hon skrivit, vilket många brukar fråga henne.

– Om någon skulle kritisera mig så skulle jag säkerligen försvara det jag skrivit först men samtidigt också läsa om det jag har skrivit och fundera över om jag hade kunnat vara tydligare i mitt budskap.

När man skriver debattartiklar måste man tänka på alla är olika och har åsikter och det får man respektera menar Siw.

Hon skickar aldrig sina debattartiklar till många tidningar samtidigt utan skickar hellre till var och en, så det blir mer unikt. Det är inte bra att bombardera alla med samma artiklar.


Tips på hur man kommer igång

Många småföretagare har mycket att berätta men borde släppa alla hämningar och bara skriva enligt Siw.

– Alla kan skriva utifrån sin egen verklighet. Sen kan man gärna låta någon annan läsa det man skriver så att man får ett fint flyt och som kan påpeka om att man behöver ändra ett ord eller två för att det ska budskapet ska bli ännu mer tydligt.
Ett bra tips är också att läsa andras debattartiklar så att man ser ungefär hur en sådan kan vara uppbyggd.

Men man bör enligt henne också tänka på att man inte skriver i ilska så att det bara går ut på att smutskasta politiker eller andra. Det skrivna ordet har enligt henne stor makt.

Om fler småföretagare skrev debattartiklar så skulle vi kunna få mycket mer framgång i att nå våra beslutsfattare menar hon.

– Varenda småföretagare skulle kunna sätta sig ner och skriva artiklar. Så det blev en massproduktion av artiklar, avslutar Siw Öberg med eftertryck.

Lyssna på hela intervjun när Nina Jansdotter intervjuar Siw Öberg i vår webbradiokanal här:

http://www.blogtalkradio.com/smaforetagarna/2013/10/17/debattartiklar

 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen