Annie Lööf erkänner: ”Vi gjorde fel”

I onsdagskvällens partiledarintervju med Centerns Annie Lööf i TV 2 erkände hon oförbehållsamt att Alliansregeringen gjorde totalt fel när de införde de så kallade Y-A jobben (yrkesintroduktionsavtalsjobb). Genom att kräva kollektivavtal i samband med dessa uteslöt de alla de småföretag som har den verkliga möjligheten att skapa nya jobb.

Ca 60 % av landets småföretagare, motsvarande 180 000, har inte och vill troligen inte ha kollektivavtal och missade därmed möjligheten att använda systemet. Det blev också en ordentlig flopp. Regeringen trodde vid skapandet av anställningsformen att det skulle ge 30 000 nya jobb men utfallet blev bara ca 1 000. De tongivande moderaterna i Alliansen ville inte stöta sig med facket varför de införde krav på kollektivavtal. Facit visar, som Lööf nu erkänner, att det var helt fel tänkt och att småföretagarna, som kan och vill anställa fler människor, inte ställde upp på det. Än en gång visade det sig att ger man inte motorn i svensk arbetsmarknad rätt smörjmedel så hackar den och går inte på alla cylindrarna.

Alla är överens om att små och medelstora företag står för merparten av tillväxten på arbetsmarknaden. Det är därför väldigt konstigt att så oerhört lite görs för att ge dem rätt förutsättningar för att växa och anställa. Alliansregeringen gick ut hårt efter valet 2006 och lovade stort men tappade snart farten och summeringen av deras 8 år i regeringsställning blir inte särskilt positiv. Därför dras fortfarande Sverige med ungefär samma arbetslöshetssiffror både för vuxna som ungdomar som före Alliansens tid i regering.

Nu med en socialdemokratisk ledd regering är det tydligt att inte ens ambitionerna finns. I Stefan Löfvens regeringsförklaring i höstas lyfte han fram företagande i positiva ordalag endast en gång. Två gånger nämnde han företagande kopplat till ökad statlig kontroll. Det blir definitivt inte lättare framöver att starta och driva ett litet företag. Dessutom har de borgerliga partierna genom Decemberöverenskommelsen nu i stor utsträckning avhänt sig möjligheten att föra en kraftfull opinionspolitik.

För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson

Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu

På hemsidan; www.smaforetagarna.se

Vxl; 042 – 34 28 50

Lennart Erlandsson

Förbundssekreterare

E-post; lennart.erlandsson@smaforetagarna.eu

På hemsidan; www.smaforetagarna.se

——————————————————————————————————————————–Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation med uppgift att främja privat företagsamhet med särskild inriktning på små företag. Förbundet är partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet. Det skall driva opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet samt främja utvecklingen av nyföretagande och internationell integration.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top