Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Debattartikel; Är en miljon inte tillräckligt många?

Alla rikspolitiker, vet att det finns över en miljon småföretag i Sverige. Alla rikspolitiker, vet att fyra av fem nya jobb skapas av de små företagen. Det tråkiga är att mycket få egentligen agerar eller också inordnar de sig i leden med de som bestämmer.

Alliansens valbudget har presenterats. 24 miljarder i så kallat reformutrymme fördelades så att över 21 miljarder går till skattesänkningar för hushållen vilket ska locka medelsvensson att rösta på Moderaterna eller övriga Allianspartier. 1,2 miljarder går till företagen varav största posten gäller forskning och utveckling. Småföretagarna letade förgäves efter riktade åtgärder för att stimulera till nyanställningar. Anders Borg menar att företagen fick sitt i förra höstbudgeten då bolagsskatten sänktes med 16 miljarder. Pengar som småföretagen inte fick del av i någon omfattning medan de stora företagen med bankerna i spetsen kammade hem storkovan.

Småföretagens viktigaste fråga, sjuklöneansvaret, som innan höstens budgetförhandlingar omhuldades av småpartierna i Alliansen hamnade i en utredning om möjligheten att förbättra högkostnadsskyddet. Detta gör varken från eller till då det inte används och är krångligare än de flesta andra regler som småföretagen förväntas känna till och leva upp till. Småföretagarnas Riksförbund tycker att den framlagda budgeten totalt ignorerar den miljon småföretagare som finns i landet. Vill Alliansen inte ha dessa röster i valet 2014, eller tror man att dessa röster ”är hemma”?

På andra kanten, inom oppositionen, vill Socialdemokraterna nå den lägsta arbetslösheten inom EU till år 2020 och säger på sin hemsida att jobbtillväxten i stor omfattning kommer att ske i små och medelstora företag. Därför satsar de, som de säger, betydligt mer än Alliansen på ökade insatser för fler jobb i dessa företag. De avsätter 1,7 miljarder i sin skuggbudget vilket är mer än Alliansen gör. Ja visst, det är mer än 1,2 miljarder men inte riktat till småföretagarna. Vi är i vart fall inte imponerade. Särskilt som merparten skall gå till att ta bort ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Åtgärden är ett fullständigt slag i luften eftersom mindre än 20 procent av sjuklönekostnaderna hos företag ligger där och riskerna för att anställa fler medarbetare nästan ograverat kvarstår. De stora besparingarna av denna ”reform” görs av offentlig sektor och de större företagen. Finns det ingen som kan räkna bland dem som förespråkar att endast ta bort ansvaret för andra veckan. Dessutom säger S på sin hemsida att de med denna åtgärd vill halvera sjuklöneansvaret. Ytterligt konstig matematik.

MP vill ta bort ansvaret för båda sjuklöneveckorna för små företag med färre än 10 anställda och sänka det för företag med upp till 50. Detta är helt i linje med Småföretagarnas önskan men vad blir det av det vid eventuella regeringsförhandlingar med S om oppositionen vinner valet? Vi önskar de ville ställa samma ultimatum som Åsa Romson redan gjort i fråga om avveckling av kärnkraften. Inför reformen annars inget regeringssamarbete. Vad gäller sjuklöneansvaret är vi överens med MP men det finns en hel del annat i deras politik där vi inte delar deras åsikter.

För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson

Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu

www.smaforetagarna.se

Vxl; 042 – 34 28 50
————————————————————————————————————Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation med uppgift att främja privat företagsamhet med särskild inriktning på små företag. Förbundet är partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet. Det skall driva opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet samt främja utvecklingen av nyföretagande och internationell integration.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen