Debattartikel; Arbetslöshetsförsäkringen missgynnar småföretagare

Vad tänker politikerna göra för att öka tryggheten vid arbetslöshet? Sveriges småföretagare vill ha besked! Det är under all värdighet att duktiga entreprenörer, som tvingas lägga ner sina företag, ska få så dålig ekonomi att de måste söka socialbidrag.

Karin, som i verkligheten heter något annat, har drivit företag i fyra år. Hon kämpade in i det sista för att behålla sitt livsverk. Men, på grund av vissa omständigheter som hon inte rådde över, tvingades hon lägga ner verksamheten. Hon kontaktade sin a-kassa och fick beskedet: ”Du får 160 kronor om dagen.” Vi undrar, vem kan leva på 160 kronor om dagen?

Ibland känns det som politikerna struntar i småföretagarna, så fort de har kommit igång med sina företag. Regeringen lockar med ena handen att vi ska starta företag och sedan smiskar de till oss med den andra. Det är djupt orättvist att människor som satsat på att förverkliga sin affärsidé, men som har haft oturen att drabbas hårt av exempelvis en lågkonjunktur, ska få hela sin ekonomi raserad på grund av en otidsenlig arbetslöshetsförsäkring.

Dagens arbetslöshetsförsäkring är utformad för anställda. Vid arbetslöshet baseras ersättningen på lönen, vilket ger den anställde en hygglig ersättning. Samma regler gäller om du startar företag, men tvingas lägga ner det inom två år från företagsstarten.
Om företaget däremot avvecklas efter två år från företagsstarten beräknas ersättningen från a-kassan på den totala nettointäkten/lönesumman, vilket kan innebära att ersättningen blir mycket låg. Det finns inte en enda företagare som lägger ner sin verksamhet i brådrasket. Man kämpar tills det helt enkelt inte går längre och får i många fall betala ett mycket högt pris för detta. Karin, som bara fick 160 kronor om dagen från a-kassan, är inte den enda!

Vi vill utöka de två åren, som idag gäller för att få behålla samma ersättningsnivå som man hade som anställd, till fem år. Det betyder att om företagaren tvingas avveckla sitt företag inom fem år kommer arbetslöshetsersättningen att baseras på den lön personen hade som anställd. Den tryggheten är vi skyldiga att ge våra småföretagare.
Miljöpartiet föreslår, som enda parti, att utöka antalet år till tre. Det är positivt att (MP) har satt sig in i problemet och vill göra förbättringar. Men tre år är inte tillräckligt.

Det är dags att visa vår uppskattning för Sveriges småföretagare. Fyra av fem jobb skapas i småföretagen. Detta tål att upprepas: 80 procent av alla nytillkomna arbetstillfällen har inte skapats av storföretagen. Inte heller i den offentliga sektorn, utan av de mindre företagen. Man kan ju fundera på vad som skulle hända om fler kände till hur usel arbetslöshetsförsäkringen är för företagare. En gissning är att vi skulle få färre småföretagare i Sverige. Och var ska då alla nya jobb skapas?

För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson

Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu

På hemsidan; www.smaforetagarna.se

Vxl; 042 – 34 28 50

Maria Boborg-Trané

Styrelsemedlem, Göteborg

E-post; maria.boborg-trane@smaforetagarna.eu

På hemsidan; www.smaforetagarna.se
———————————————————————————————————————————

Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation med uppgift att främja privat företagsamhet med särskild inriktning på små företag. Förbundet är partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet. Det skall driva opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet samt främja utvecklingen av nyföretagande och internationell integration.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen