Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Debattartikel; En seger för småföretagen

Kostnadsansvaret för de två första sjuklöneveckorna har varit och är än så länge en av de största riskerna och därmed ett av de största hindren för ett litet företag att anställa sin första eller ytterligare någon medarbetare.

Därmed har tillväxten hämmats och arbetslösheten varit svår att bekämpa. Det är ju, som bekant, de små företagen som skapar merparten av alla nya jobb.

Nu tycks det som om insikten om detta har spritt sig inom alla politiska partier. Regeringen har beslutat att lägga fram ett förslag till förbättrat högkostnadsskydd som är speciellt anpassat för att skydda de riktigt små företagen mot höga sjuklönekostnader och radikalt minska riskerna vid nyanställning. Det innebär i praktiken att de minsta företagen slipper betala efter endast två sjukdagar i stället för att betala i två veckor. Systemet skall dessutom automatiseras så företagen slipper att ansöka om återbetalning och att krånglet blir mindre.
Att förslaget, enligt näringsminister Mikael Damberg, är identiskt med det som Alliansen tidigare lagt fram gör inte saken sämre utan tyder på att Socialdemokraterna i någon mån har lärt sig lyssna på andra.

Miljöpartiet liksom Vänsterpartiet har föreslagit att helt ta bort sjuklöneansvaret för företag med upp till 10 anställda varför Socialdemokraterna har stått ensamma för ett förslag att ta bort ansvaret endast för den andra sjuklöneveckan. Detta förslag har Småföretagarnas Riksförbund ett flertal gånger påtalat vara totalt verkans- och meningslöst eftersom det bara skulle dra ned kostnaderna med ca 18 % och inte nämnvärt minska riskerna för småföretagen att anställa. Kanske de äntligen har förstått det och räknat rätt till sist.

Hur som helst så innebär regeringens förslag om förbättrat högkostnadsskydd i sjuklöneansvaret att det nu finns en samsyn i frågan över alla partigränser och att det nu kan gå fort med införandet. Om allt går väl kan det bli klart redan till årsskiftet. Alliansens detaljerade förslag är ju bara att ta rakt av utan risk för fler felräkningar. Det är bra tycker Småföretagarna och räknar hem en seger i sin kamp för de små företagens villkor. Vi nådde inte hela vägen fram men nästan.

Vi ser förslaget som ett ljus i mörkret då det som hittills läckt ut om innehållet i den kommande budgeten inte ser särskilt lovande ut för landets småföretagare.
Kom gärna med fler positiva överraskningar

För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson

Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
På hemsidan; www.smaforetagarna.se
Vxl; 042 – 34 28 50

Lennart Erlandsson

Förbundssekreterare

E-post; lennart.erlandsson@smaforetagarna.eu

På hemsidan; www.smaforetagarna.se
———————————————————————————————————————————
Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation med uppgift att främja privat företagsamhet med särskild inriktning på små företag. Förbundet är partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet. Det skall driva opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet samt främja utvecklingen av nyföretagande och internationell integration.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen