Debattartikel; Luddig lag kränker svårt sjuka

Maria Lodenborg fick läggas in akut på sjukhus för ett återfall i cancer. När hon kom hem efter fyra veckor gjorde hon en sjukanmälan till Försäkringskassan, som dock meddelade att hon inte fick sjukpenning, eftersom hon inte hade följt reglerna för anmälan av sjukpenning.

Maria som är småförtagare blev bestört. ”Jag påbörjade en tuff strål- och cellgiftsbehandling och var alldeles för sjuk för att överhuvudtaget tänka på att sjukanmäla mig, säger hon. För mig handlade det om att överleva.”

Trots en intensiv brevväxling där Maria förklarade sin situation ändrade Försäkringskassans inte sitt beslut – Maria skulle inte ha någon sjukpenning eftersom hon inte följt pargraf 17, 27 kapitlet i socialförsäkringsbalken. Där står: ”Sjukpenning får inte lämnas för längre tid tillbaka än sju dagar före den dag då anmälan om sjukdomsfallet gjordes till Försäkringskassan. Detta gäller dock inte om det har funnits hinder mot att göra en sådan anmälan eller det finns särskilda skäl för att förmånen ändå bör lämnas Lag (2013:47)”

Men trots att Maria togs in på sjukhus, helt utslagen på grund av ett canceråterfall, ansåg inte Försäkringskassan att det var ett tillräckligt hinder för henne att göra sjukanmälan. Kassan ansåg inte heller att det fanns särskilda skäl att förmånen ändå borde lämnas. Hur sjuk måste man egentligen vara för att omfattas av undantaget? Det är både orimligt och omänskligt att en lagtext ska vara så luddigt utformad att den kan tolkas olika av Försäkringskassans tjänstemän, beroende på var i Sverige ett ärende handläggs. Lagarna som stiftas av våra politiker måste vara så tydliga att inte en enda sjuk människa ramlar mellan stolarna.

Marias lycka var att hon hade kraften att gå vidare med sitt ärende. Hon skrev ett facebookinlägg där hon berättade sin historia. På bara två dagar delades inlägget 6 000 gånger och det delas fortfarande. Maria, som nyligen fått det glädjande beskedet att cancern är borta, tar nu upp kampen med en namninsamling för att uppmärksamma politikerna på problemet så att fler slipper råka ut för samma sak som hon. Listan tänker hon överlämna till socialförsäkringsminister Annicka Strandhäll.

Vi kan inte tro annat än att Sveriges socialförsäkringsminister kommer att agera och ta initiativ till att § 17, 27 kap i socialförsäkringsbalken skrivs om, så att svårt sjuka människor aldrig mer riskerar att bli utan sjukpenning på grund av en luddig och svårtolkad lag.

För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson  
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
På hemsidan; www.smaforetagarna.se
Vxl;  042 – 34 28 50

Maria Boborg-Trané
Styrelsemedlem, Göteborg
E-post; maria.boborg-trane@smaforetagarna.eu
På hemsidan; www.smaforetagarna.se
——————————————————————————————————————————–
Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation med uppgift att främja privat företagsamhet med särskild inriktning på små företag. Förbundet är partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet. Det skall driva opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet samt främja utvecklingen av nyföretagande och internationell integration.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen