Debattartikel; Med anledning av skyldigheten att betala TV-avgift för datorer och surfplattor m.m.

Våra medlemmar anser att det är helt orimligt att de ska betala TV-avgift för datorer på kontoret som de inte använder att titta på TV med.

I början på året införde Radiotjänst nya rutiner för att få fler att betala sitt TV-tittande. Enligt de nya reglerna måste alla som har en apparat man kan se TV-sändningar med betala TV-avgiften på 2076 kronor per år. Det inkluderar datorer, laptops, surfplattor och numera även smartphones.

Radiotjänst har i dag ett 70-tal dörrknackande kontrollanter till sitt förfogande. Deras lön beror på hur många “fuskare” de hittar. Mer än hälften av lönen kommer från provision.

De får sin ersättning baserad på hur väl de presterar, alltså hur flitiga de är. Merparten av deras lön är rörlig.

Kontrollanterna får provision för varje person de hittar som ska betala TV-avgift. Och nu när en majoritet av småföretagarna i Sverige har en mobiltelefon, dator eller surfplatta blir det en guldgruva för kontrollanterna.

Men det finns ett sätt att slippa avgiften. Det gäller dock bara för företag. Företag som har
spärrat exempelvis sina anställdas datorer för tv-tittande kommer att kunna ladda ner ett intyg på nätet och skicka in till Radiotjänst. Radiotjänst kontrollerar inte detta utan litar på att man är ärliga. Ett liknande system har funnits länge för tv-apparater. Genom att plombera antennuttaget kan företag slippa undan avgiften för apparater som inte används för att ta emot tv-signaler.

Förbundet menar att det är helt uppåt väggarna att våra medlemmar ska behöva betala avgift för datorer som de inte använder för att titta på TV med. De har väl annat att göra! Om de vill slippa avgiften får de dessutom krångla med plombering och intyg.

En av förbundets kärnfrågor är regelförenklingar. Att införa TV-avgifter och ett omfattande kontrollsystem för datorer, kan väl knappast sägas vara någon förenkling utan åtgärden skapar bara ytterligare administration hos våra domstolar och myndigheter. Ibland kan man fundera över hur våra politiker egentligen tänker. Har de lämnat verkligheten bakom sig helt och hållet.

Förbundet anser att man istället borde kunna lösa Radiotjänst finansiering över skattesedeln.

För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson
Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu

Vxl; 042 – 34 28 50
På hemsidan; www.smaforetagarna.se

Wiggo Lindgren

1:e vice ordförande och Advokat
E-post wiggo.lindgren@smaforetagarna.eu

Tel; 08-622 57 90

På hemsidan; www.smaforetagarna.se ————————————————————————————————————Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation med uppgift att främja privat företagsamhet med särskild inriktning på små företag. Förbundet är partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet. Det skall driva opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet samt främja utvecklingen av nyföretagande och internationell integration.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen