Debattartikel; Skatteverket är omodernt

Skatteverket är antagligen den myndighet som fått störst ökning av sina förvaltningsanslag under alliansregeringens tid. Ändå, eller kanske på grund av, det så upplever företagare att myndighetens hantering blir krångligare och mer otidsenlig.

Momsreglerna är osäkra och otydliga med ett flertal undantag inom varje momssats. Skatteverket verkar inte hänga med i den utsträckning att de kan berätta för lagstiftarna om behov av förändringar i reglerna. Tydligt exempel på detta blev den dubbla momsen på appar, vilket i efterhand kunde justeras.

Ett aktuellt område nu är naturturism, vilken beskattas med 25 % vid grupparrangemang. Utländska turister behöver ibland paketresor med transporter, boende, aktiviteter m.m. för att få behållning av vårt vackra och exotiska land. Det är detsamma som när vi svenskar åker på charterresor till värmen. Persontransport har 12 % moms, boende 6 % moms, mat 12 % moms, men om de paketeras ska 25 % moms utgå för allt. Genom denna fyrkantighet motverkas möjligheterna för utvecklig av turismföretagande i synnerhet i vår glesbygd.

Skatteverket skriver i pressmeddelande 3/1-14 att rotavdragen minskat under 2013. Trots det har flera småföretagare hört av sig till oss om de förlängda handläggningstiderna för att få tillbaka pengar enligt det systemet. ROT och RUT har i sig en massa förbehåll och undantag, men under 2013 hade handläggningstiderna blivit hanterbara, så att företagen inte behövde vara bank åt Skatteverket längre tid än nödvändigt. Anses inte frågan prioriterad hos Skatteverket längre? Finns det några underliggande motiv till att det tar längre tid nu?

Att tvinga svenska torghandlare att ha kassaregister, vilket kom till efter initiativ av Skatteverket, verkar ha fått den effekt man kunde förvänta sig. Skatteverkets nationelle samordnare konstaterade härom dagen att många torghandlare redan ”flaggat ut”, d.v.s. registrerat sina företag i utlandet. Regeln uppgavs behövas för rättvis konkurrens, men i det här fallet har svenska småföretagare missgynnats.

Enligt Small Business Act ska Sverige ”tänka småskaligt först” och stimulera småföretagande. För att klara detta måste också Skatteverket vara i fas med utvecklingen.

För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson

Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
På hemsidan; www.smaforetagarna.se
Vxl; 042 – 34 28 50

———————————————————————————————————————————-
Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation med uppgift att främja privat företagsamhet med särskild inriktning på små företag. Förbundet är partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet. Det skall driva opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet samt främja utvecklingen av nyföretagande och internationell integration.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen