Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Debattartikel; TV-avgiften för datorer saknar stöd i lagstiftningen

Våra medlemmar anser fortfarande att det är helt orimligt att de ska betala TV-avgift för datorer och mobiltelefoner på kontoret som de inte använder att titta på TV med.

I vår förra artikel i ämnet den 27 juni 2013, beskrev vi hur bestörta våra medlemmar blev när de upptäckte att de måste betala TV- avgift för sina datorer och smartphones.

Sedan dess har följande inträffat. En man i Skåne ansåg att han inte borde behöva betala TV-avgift eftersom hans datorutrustning inte hade någon programvara för tv-mottagning. Trots detta gick kammarrätten på förvaltningsrättens linje och avslog mannens överklagande Kammarrätten anser tydligen att all utrustning som kan ta emot tv-sändningar ska beläggas med avgift.

Professor Gunnar Karlsson på KTH som ägnat mycket tid åt denna fråga, anser att Radiotjänsts tolkning saknar stöd i lagstiftningen och förarbetena. Motsvarande felsyn finns i de domar han undersökt. Hans slutsats är att en TV-mottagare är enbart definierad med avseende på rundradiosändning i marknät och satellitnät och över olika former av kabel-TV och IPTV-nät. Detta utesluter inte Radiotjänst från att ta ut radio- och TV-avgift från de som tar del av utsändningarna i öppna internetsändningar, men avgiften kan inte följa innehav av någon utrustning.

I Norge har denna företeelse blivit en rolig historia och man hånar Sverige för att man kräver TV-avgift av personer med datorer eller smarta mobiltelefoner. ”Har Du hört den om svensken som krävde TV-licens för mobiltelefoner”, skriver en krönikör sarkastiskt. Skrattar bäst som skrattar sist; risken finns att man i Norge tar efter detta. ”Vänta bara”! ”Norska myndigheter sitter säkert och lurar på liknande tilltag”, säger en annan norsk journalist.

Förbundets uppfattning är den att man borde göra som Finland där man numera finansierar sina public-service-medier via statsbudgeten. Det vore utmärkt om våra politiker nu kunde ta upp denna fråga och göra en liknande ändring eftersom det nuvarande systemet uppenbarligen strider mot det allmänna rättsmedvetandet.

För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
Vxl; 042 – 34 28 50
www.smaforetagarna.se

Wiggo Lindgren

1:e vice Ordförande och Advokat

E-post; wiggo.lindgren@smaforetagarna.eu

www.smaforetagarna.se

——————————————————————————————————————————–
Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation med uppgift att främja privat företagsamhet med särskild inriktning på små företag. Förbundet är partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet. Det skall driva opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet samt främja utvecklingen av nyföretagande och internationell integration.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen