Egenföretagare är Sveriges vanligaste yrke – inte bara en väg till fler anställda

Leif Svensson- Förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund

Företagare behövs, det verkar alla politiker vara överens om. Det är ju där jobben ska skapas när ”småföretagen växer och anställer”. Det här tankesättet är tyvärr symptomatiskt för en tråkig grundinställning i Sverige – allt handlar till syvende och sist om de anställda och företagen som anställer dem. Men företagarna själva då?

Politiker, det är dags att tänka nytt. I Sverige finns det 490 000 företagare, de flesta är egenföretagare som sysselsätter sig, bidrar till skattkistan och driver Sverige framåt. Som jämförelse finns det cirka 180 000 undersköterskor och sjukvårdsbiträden och drygt 80 000 grundskollärare. Varför ses företagarna då ofta som enbart en plattform för att skapa fler anställningar? Är det så svårt att bryta sig loss från den fasta anställningen som normen som allt annat ska utgå från?

Enligt Tillväxtverket vill bara 38 procent av Sveriges företag växa genom att anställa, och bland egenföretagarna vill bara 23 procent anställa. Det innebär att flera hundra tusen egenföretagare i landet är ointresserade av att bli fler. Alla företagare är inte aspirerande gaseller.

Denna grupp måste få bättre trygghet. En trygghet som ska göras görs tillgänglig i form av enkla regelverk och bra information. Småföretagarnas Riksförbund har längre kämpat för bättre sjuklöneregler för småföretagare, och 2015 skedde faktiskt en rejäl förbättring av reglerna för små- och egenföretagare. Det var ett stort steg framåt, men steget skulle kunna vara ännu större om man bara satt sig in i företagarnas vardag lite bättre.

De flesta egenföretagare är kreatörer, kommunikatörer, experter och andra passionerade människor som valt att utföra sitt yrke inom ramen för ett eget företag. De är inte bokföringsproffs och de har ingen ekonomifunktion att tillgå. Detta nya sjuklönesystem är relativt automatiserat förutsatt att du är van vid att fylla i sjuklönekostnader i din arbetsgivardeklaration, och förutsatt att du är beredd att vänta på pengarna i ett år. Annars är det ganska krångligt, och krångel har egenföretagare inte tid med.

Småföretagarnas Riksförbund ser positivt på alla förslag som har som syfte att förbättra villkoren för de mindre företagen. Men, ser gärna att förslagens utformning anpassas till landets egenföretagare, och inte bara appellerar stora företag med kunskap och resurser.

De som utformar förslagen verkar ha svårt för att bryta sig loss från tanken på en arbetsgivare och en arbetstagare vilket leder till att Egenföretagarna upplever att inget har förändrats: När du driver eget så är du ”on your own”. 

Leif Svensson
förbundsordförande

Småföretagarnas riksförbund


För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.euPå hemsidan; www.smaforetagarna.se

Vxl; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top