Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ett utbyggt lärlingssystem främjar småföretagen och sänker trösklar

I en ny rapport visar Småföretagarnas Riksförbund på hur ett utbyggt lärlingssystem kan främja de mindre företagens kompetensförsörjning, samtidigt som det sänker trösklarna in till arbetsmarknaden för de grupper som behöver det mest.

Trots att samtliga åtta riksdagspartier säger sig vara positiva till lärlingsutbildningar så har ett välfungerande system inte kunnat införas.

Vi bör se och lära av våra europeiska grannländer som har kommit betydligt längre än Sverige i att skapa moderna lärlingssystem. Rapporten hänvisar till konkreta lärdomar som kan dras från erfarenheten från lärlingssystem i Tyskland, Österrike, Frankrike, Nederländerna och Danmark.

I Sverige är det bara 7 procent av de unga vuxna som har erfarenhet från lärlingsutbildningar, vilket är den lägsta nivån bland västeuropeiska länder. I Tyskland och Österrike har som jämförelse majoriteten av de unga erfarenhet från lärlingsplatser. De länder i Europa där stor andel läser på lärlingsutbildningar har lägre arbetslöshet, i synnerhet bland unga och personer med utländskt ursprung. Att bygga ut lärlingssystemet är att sätt att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden för de grupper som behöver det mest.

Leif Svensson
förbundsordförande

Småföretagarnas riksförbundFör ytterligare information kontakta:

Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.euPå hemsidan; www.smaforetagarna.se

Vxl; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen