Företag tvingas lägga ner om kontanterna försvinner

Bankernas beslut att inte längre hantera kontanter kan få förödande konsekvenser för många av Sveriges företag.I en undersökning som Småföretagarnas Riksförbund gjort bland sina medlemmar, svarar var femte företagare att de skulle tvingas lägga ner sin verksamhet.

För Småföretagarnas Riksförbund med över 21 000 medlemmar skulle det betyda 4 000 färre företag. Ett dråpslag mot Sveriges småföretag. I undersökningen säger dessutom sju av tio småföretagare att de inte skulle kunna ta betalt utan kontanter och varannan företagare är orolig för hur dagskassan ska förvaras mellan insättningarna. Många berättar att de inte har möjlighet till dagliga insättningar av sin dagskassa eftersom banken slutar med kontanthantering, det görs nu kanske någon gång i veckan. I vissa områden i landet kan man ha tio mil till närmaste ställe där pengarna kan sättas in.

Företagarna uppger även att 85 procent av deras kunder också vill kunna betala kontant, alltså tvärtemot vad förespråkarna för betalkort och andra digitala lösningar hävdar.

Det är anmärkningsvärt att bankerna nonchalerar och utsätter så många småföretag för alla dessa onödiga risker, utan att ta reda på konsekvenserna. Och det är besynnerligt att så få lyssnar på våra duktiga och engagerade entreprenörer, speciellt med tanke på att fyra av fem nya jobb skapas i småföretagen. Hur ska den här positiva trenden hålla i sig när så många företag riskerar att försvinna?

Det är dags att förstå och inse att vi står vi inför ett stort problem, så allvarligt att vi lutar åt att det måste bli lag på att bankerna även ska hantera kontanter, annars kommer den här utvecklingen att förstöra företag.

För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson

Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
På hemsidan; www.smaforetagarna.se

Vxl; 042 – 34 28 50

Maria Boborg-Trané

Styrelsemedlem, Göteborg

E-post; maria.boborg-trane@smaforetagarna.eu

På hemsidan; www.smaforetagarna.se

———————————————————————————————————————————Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation med uppgift att främja privat företagsamhet med särskild inriktning på små företag. Förbundet är partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet. Det skall driva opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet samt främja utvecklingen av nyföretagande och internationell integration.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen