Hägglunds saftiga starta eget bidrag

Foto:Kristdemokraterna

Göran Hägglund, tidigare partiledare för kristdemokraterna och före detta socialminister, får under ett år ett saftigt starta eget bidrag från riksdagen på 736 000 kronor.

I Småföretagarnas riksförbund arbetar vi aktivt för att förbättra villkoren för de mindre företagen bland annat det sociala skyddsnätet för ensam- och småföretagare. Det handlar om att Kalle och Karin, som blivit uppsagda och nu ska starta eget, ska få behålla samma trygghet som de hade som anställda, en sjuk- och föräldrapenning värd namnet samt en arbetslöshetsersättning som går att leva på om de tvingas lägga ner sina verksamheter. Det är en rättvisefråga, att alla grupper i samhället ska omfattas av samma trygghetssystem. Därför sticker det i ögonen på folk, när före detta politiker ges en mycket tryggare ekonomisk start vid start av eget företag än gemene man.

Och nu har det alltså hänt igen. Ännu en politiker, Göran Hägglund, behåller sin statsrådspension samtidigt som hans företag genererar intäkter. Hägglund, Reinfeldt och Persson, tunga politiker som stiftat lagar och regler inom vård, näringsliv och skola med fokus på allas bästa. Det är inte alltid lätt att tillgodose alla Svenska medborgares önskemål. Men det är svårt att förstå att ansvarsfulla politiker så lätt glömmer hur det fungerar för den lilla människan att starta eget. Alla regler som kan sätta käppar i hjulet och få företaget att krascha. Det är regler som aldrig statsråd eller ministrar, som startat eget efter avslutad politikerkarriär, behöver komma i kontakt med. Göran Hägglund slutade som politiker i april 2015 och får efter snart ett år statsrådspension på 736 000, Fredrik Reinfeldt hade 156 000 i månaden under lång tid, att jämföras med den som startar eget som max kan få cirka 150 000 under sex månader. Den genomsnittliga månadslönen för samtliga blir således, Hägglund 61 333, Reinfeldt 156 000 och den med det statliga starta eget bidraget max cirka 25 000. Det bör då påpekas att både Hägglund och Reinfeldt har inkomster från annat håll som går in i firman, utöver statsrådspension och avgångsvederlag.

Det handlar egentligen inte så mycket om pengarna utan sättet att resonera. Man lever och lär på ett sätt som politiker och på ett annat som privatperson, utan att för den delen dra alla politiker över samma kam. Kanske måste vi vänja oss vid att människan har olika roller under sitt yrkesverksamma liv och att det där med etik och moral inte längre är så viktigt i Sverige? Men faktum är att utan moral och etik kan du aldrig få människor att lita på dig. Du kan inte agera på ett sätt den ena dagen och på ett annat den andra.

Fotnot: Nivån på starta eget bidraget är densamma som ersättningen från a-kassan och varierar starkt från person till person.

Maria Boborg-Trané – ansvarig socialförsäkringsfrågor
Småföretagarnas Riksförbund

Leif Svensson – förbundsordförande
Småföretagarnas riksförbund

För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson
Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu

På hemsidan; www.smaforetagarna.se

Vxl; 042 – 34 28 50

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top