“Det ska vara attraktivt att bo och jobba på landsbygden. Jag ser de gröna näringarna, landsbygdsutveckling och regional tillväxt som viktiga delar i att skapa jobb och tillväxt i hela landet.”
Så säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på regeringens hemsida. ”Jobb på landsbygden är oerhört viktigt för oss”, sa hans chef Stefan Löfven innan valet. Dessa uttalanden har dock följts av brutet löfte på brutet löfte, och Sveriges Småföretagarförbund är varken först eller sist i att påpeka hur diametral skillnaden är mellan vad regeringen säger och gör när det gäller att arbeta för en levande landsbygd.
Bensinskatten är ett talande exempel, inte minst eftersom regeringen före valet heligt lovade att de inte skulle ändra den befintliga skattenivån. Men sedan årsskiftet har skatten trots det höjts med 60 öre för bensin och 66 öre för diesel. Regeringen har dessutom flaggat för en årlig indexhöjning av skatten med 4 procent per år från och med 2017. De som har räknat, bland annat Svenska Taxiförbundet, har kommit fram till att Sverige år 2019 kommer att ha världens högsta skatt på bensin. Skälet till att vi som konsumenter inte protesterat högljutt ännu beror så klart på att oljepriserna samtidigt har rasat, men när och om de sätter fart igen kommer det att bli VÄLDIGT dyrt att köra bil i Sverige.
Många tycker att det är bra. Det ska vara dyrt att köra bil säger dessa röster, för det leder till att fler åker kommunalt. Men nästan alla förespråkare för detta resonemang bor i storstäderna. I Stockholm kan man ta buss eller tunnelbana nästan överallt. Men i stora delar av Sverige är bilen det enda vettiga alternativet. En buss var tredje minut är helt enkelt mer än en buss i timmen eller några avgångar om dagen – om det ens finns en bussförbindelse över huvud taget. Sverige är ett av Europas mest glesbefolkade länder, men kommer snart att ha världens högsta drivmedelsskatter. Är det rimligt?
Självklart är det viktigt att Sverige som land arbetar för minskade utsläpp av växthusgaser, och därmed också minskad biltrafik. Men det får inte ske på bekostnad av en stor grupp svenskar som inte har något annat alternativ än att ta bilen. Och som dessutom ofta kör många tusen mil varje år för att komma till jobbet.
Jobben ja, det är ju dem det här problemet börjar och slutar med. För när regeringen nu tar sats mot världens högsta bensinskatt – vad händer då för företagen på landsbygden? Jo, det blir dyrare att åka på kundbesök och att transportera varor. Det blir dyrare för kunderna att besöka ditt företag. Och det blir svårare att locka duktiga medarbetare till ditt företag. I förlängningen kanske fler potentiella medarbetare – och kunder för den delen – lockas av ett jobb i Stockholm, där bussen går var tredje minut. Och där tunnelbanan nu byggs ut, en investering som för övrigt delvis betalas med statliga pengar.
Det borde nog regeringen Löfven fundera en sväng över. Om de vill ha en levande landsbygd alltså, men de kanske de inte vill när det kommer till kritan.
Leif Svensson
Förbundsordförande
Småföretagarnas riksförbund
För ytterligare information kontakta:
Leif Svensson
Förbundsordförande
E-post: leif.svensson@smaforetagarna.eu
På hemsidan; www.smaforetagarna.se
Vxl; 042 – 34 28 50