Rättvisa regler bör gälla alla som startar företag

Startar du aktiebolag måste du ta ut lön ur företaget annars får du noll kronor i sjukpenning och bara några hundralappar i föräldrapenning. En längre tids sjukdom kan krascha det nystartade bolaget, såvida man inte har ett avgångsvederlag i storleksklassen 156 000 kronor i månaden som Fredrik Reinfeldt.

När Fredrik Reinfeldt startade företag för drygt ett år sedan valde han att inte ta ut någon lön ur sitt bolag. Kanske kände han inte till reglerna i sjukförsäkringen för företagare som startar aktiebolag att den som inte tar ut någon lön blir utan sjukpenning. Men Fredrik Reinfeldt var lyckligt lottad, han hade sitt avgångsvederlag under ett år på 156 000 kr i månaden, så länge som han inte tog ut någon lön.

Så kan inte Lasse och Eva göra som nyss har blivit beviljade en starta eget utbildning genom Arbetsförmedlingen. De har inget avgångsvederlag som kan betala deras första år. Möjligtvis ett starta eget bidrag på cirka 25 000 kr i månaden, under ett halvår. Totalt 150 000 kr; mindre än Reinfeldts månadsbelopp på 156 000 kronor. Men, det är inte vem som helst som får det här starta eget bidraget. Helst ska man vara långtidsarbetslös. Det är inte affärsidén och goda förutsättningar att utveckla en lönsam verksamhet som prioriteras. Inte heller får den som tros kunna skaffa sig en anställning bidraget, trots att den här personen har de bästa förutsättningarna att lyckas som företagare. Det är något fel i systemet. Starta eget bidraget får aldrig bli en arbetsmarknadsåtgärd för den som helst av allt vill ha en anställning men som inte lyckats få en sådan. Starta eget bidraget ska erbjudas den som verkligen är intresserad av att starta och driva företag. Att starta företag är inte svårt; konsten är att driva det.

Att få politiker att förstå hur det fungerar för den lilla människan att starta eget är inte alltid så lätt. Alla regler som kan sätta käppar i hjulet och få företaget på fall. Det är regler som aldrig Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund, Göran Persson eller andra ministrar som startat eget efter avslutad politikerkarriär, behövt komma i kontakt med. Dagens Opinion redovisade nyligen att Reinfeldts företag har omsatt nästan 13 miljoner kronor under de första femton månaderna. GP följde upp med en artikel med uttalande av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll som sa sig bli provocerad: ”om man får tillräckliga inkomster ska man göra en avräkning. ”

Det handlar inte om att missunna Fredrik Reinfeldt eller någon annan politiker framgångar i sina företag. Tvärtom, fler framgångsrika småföretag är precis vad Sverige behöver. Företag som kan utvecklas och växa sig starka. Men då måste ungefär samma förutsättningar gälla för alla som startar företag. Varför ska politiker ha ett avgångsvederlag i storleksklassen 156 000 i månaden när de flesta som slutar eller mister jobbet är hänvisade till a-kassa? Hur ska politiker någonsin kunna sätta sig in i ”vanligt folks” situation om det inte vet hur reglerna, som de stiftar fungerar i verkligheten? Reglerna kan inte vara så mycket bättre för vissa och så mycket sämre för andra.

Fotnot: Nivån på starta eget bidraget är densamma som ersättningen från a-kassan och varierar från person till person.

Leif Svensson
förbundsordförande
Småföretagarnas riksförbund

Maria Boborg-Trané
förbundssekreterare 
Småföretagarnas riksförbund

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen