Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Sverige halkar efter – måste bli bättre på företagsamhet

Fyra av fem nya jobb skapas i småföretagen. Trots det halkar Sverige efter medan andra länder förbättrar sitt företagsklimat. Den nyutkomna boken ”Jakten på företagsamhet – så kan Sverige hamna i topp” visar hur den negativa trenden kan vändas.

Författarna till boken är Nima Sanandaji, Tekn. Dr och samhällsdebattör och Erik Sjölander, företagare och näringspolitisk talesperson vid Småföretagarnas Riksförbund. Företagsamheten i Sverige dalar samtidigt som ett stort antal länder i världen förbättrar sin statistik. Det visar flera undersökningar, bland annat Doing Business omfattande studie av företagsklimatet i världen.

Minskad fokus på småföretagarfrågor
Författarna har kartlagt Svenskt företagsklimat från och med 2006 fram till nu och konstaterar att under Alliansens första mandatperiod var småföretagarfrågor i fokus medan de låg längre ner på prioriteringslistan under den andra mandatperioden. Länder som Sydkorea, Italien, Island, Nederländerna, Danmark, Finland, Österrike, Norge och Storbritannien stärkte alla företagsklimatet i snabbare takt än Sverige. Under senaste året, med socialdemokratiskt styre, har småföretagarfrågor hamnat ännu längre ner på listan.

─ Regeringen har höjt skatterna, infört fler regler och neddragningar i rot- och rutavdragen, säger Nima Sanandaji. Det är oroande att vi inte hänger med i den globala konkurrensen eftersom 80 procent av alla nya jobb skapas i småföretagen. Sysselsättningen är viktig inte minst när det gäller integrationen.

Förbättringar enkla att genomföra
Förutom en historisk tillbakablick finns i boken flera exempel på förslag som skulle ge ett bättre företagsklimat och ökat företagande i Sverige.

─ En hel del kan göras på lokal nivå, säger Erik Sjölander. Genom att studera andra länder finns det mycket att ta efter. I exempelvis Mexico accepterar man att företagen inte kan allt när de startar. Men reformer behövs också på statlig nivå, bland annat systematiskt arbete med regelförenkling. I Tyskland tar man bort en gammal regel när man inför en ny och i Storbritannien tar man bort två gamla regler när man inför en ny. Så här kan även vi i Sverige göra.

Sverige måste komma i fatt
Småföretagarnas Riksförbund har lång erfarenhet av företagande och alla inom förbundet ser med stor oro på hur lite som satsas på småföretagen. Flera av förslagen i boken skulle inte vara särskilt svåra att driva igenom politiskt.

─ Vi måste förbättra företagsklimatet och komma i fatt andra länder, säger Erik Sjölander. Gör vi ingenting kommer fler och fler småföretag att lämna Sverige och etablera sig i andra länder.


För ytterligare information kontakta:

Leif Svensson

Förbundsordförande

E-post: leif.svensson@smaforetagarna.euPå hemsidan; www.smaforetagarna.se

Vxl; 042 – 34 28 50

Maria Boborg-Trané

Styrelsemedlem, Göteborg

E-post; maria.boborg-trane@smaforetagarna.eu

På hemsidan; www.smaforetagarna.se

——————————————————————————————————————————–Småföretagarnas Riksförbund är en oberoende, rikstäckande organisation med uppgift att främja privat företagsamhet med särskild inriktning på små företag. Förbundet är partipolitiskt, etniskt, religiöst och kulturellt obundet. Det skall driva opinionsbildning för liberal marknadsekonomi, enskilt ägande och rättssäkerhet samt främja utvecklingen av nyföretagande och internationell integration.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen