Det ska vara tryggt, enkelt och lönsamt att vara småföretagare
Genom att bli medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du tillgång till en mängd medlemsförmåner, bland annat rabatter, fri juridisk rådgivning och förmånliga försäkringar. Allt framtaget specifikt för att gynna dig som småföretagare.

Det här kan vi göra för dig
Juridisk rådgivning och stöd
Som medlem får du årligen 4x30 minuter kostnadsfria rådgivningstillfällen för juridiska frågor.
Försäkringar och förmåner
Dra nytta av medlemsrabatter på försäkringar och andra företagsrelaterade tjänster.
Näringspolitiskt arbete för småföretagare
Vi arbetar för att påverka politiska beslut som gynnar småföretagare.
Nätverk och kompetensutveckling
Delta i lokala nätverk och utbildningar som stärker ditt företag.
Provanställning
Vad gäller vid provanställning? Småföretagarnas Riksförbund ger dig svar på dina frågor om regler, rättigheter och hur du hanterar provanställningar som småföretagare.
Provanställning – Vad gäller för Småföretagare?
När du driver ett småföretag kan det vara fördelaktigt att börja med en provanställning innan du beslutar om att erbjuda en tillsvidareanställning. En provanställning ger dig som arbetsgivare möjlighet att pröva en medarbetares kompetens och se hur hen passar in i verksamheten, utan att binda dig till ett långvarigt anställningsavtal från första dagen.
Småföretagarnas Riksförbund erbjuder råd och stöd för dig som arbetsgivare när det gäller provanställningar, så att du kan vara säker på att följa gällande lagar och regler.
Vad är en provanställning?
En provanställning är en tidsbegränsad anställningsform som syftar till att arbetsgivaren ska kunna utvärdera en medarbetares förmåga och prestation innan ett beslut fattas om fast anställning. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) får en provanställning vara högst sex månader.
Fördelar med Provanställning för Småföretagare
- Ger arbetsgivaren möjlighet att utvärdera en medarbetares kompetens i praktiken.
- Flexibilitet att avsluta anställningen om den inte fungerar som förväntat.
- Mindre risk för småföretagare att binda sig till långvariga åtaganden direkt.
Regler och riktlinjer för provanställning
Som småföretagare är det viktigt att känna till de juridiska reglerna kring provanställning. En provanställning kan avbrytas när som helst under prövotiden, men både arbetsgivare och arbetstagare måste följa vissa villkor:
1. Tidsbegränsning – En provanställning får pågå i max sex månader enligt lagen om anställningsskydd. Om anställningen inte avbryts eller omvandlas till en annan form av anställning efter denna period övergår den automatiskt till en tillsvidareanställning.
2. Uppsägningsregler – Under prövotiden kan anställningen avslutas utan uppsägningstid, men det är vanligt att man avtalar om en viss uppsägningstid i anställningsavtalet. Småföretagarnas Riksförbund rekommenderar att alltid dokumentera sådana överenskommelser för att undvika missförstånd.
3. Skriftligt Anställningsavtal – Även om en provanställning kan kännas mindre formell än en tillsvidareanställning, är det viktigt att ha ett skriftligt anställningsavtal. I avtalet ska det tydligt framgå att det rör sig om en provanställning och vilka villkor som gäller, såsom arbetsuppgifter, arbetstid och lön.
Mallar och rådgivning för provanställning från Småföretagarnas Riksförbund.
Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du tillgång till juridisk rådgivning och mallar som hjälper dig att hantera anställningar på rätt sätt. Vi erbjuder skräddarsydda mallar för anställningsavtal som säkerställer att alla viktiga villkor är inkluderade och att du som arbetsgivare följer gällande lagstiftning.
Bli medlem
-
Avgift: 1 700 exkl. moms (425 kr)
-
Medlemsavgift: 100 kr
-
Avdragsgill kostnad: 2 125 kr.
Johan är en stark förespråkare för småföretagarnas framtid och arbetar oförtrutet för att skapa en bättre och mer gynnsam miljö för dem att verka i
Johan Landehag, Ordförande Småföretagarnas Riksförbund
Medlemskapet inkluderar kostnadsfri juridisk rådgivning, förmånliga försäkringar, och tillgång till exklusiva nätverksträffar. Du får också medlemstidningen “Bra Affärer” och tillgång till vår varningslista för att skydda ditt företag från bluffakturor och oseriösa aktörer.
Ja, medlemsavgiften är fullt avdragsgill som en kostnad för ditt företag. Detta innebär att du kan dra av den vid bokslutet och minska din skattekostnad.
Som medlem får du inloggningsuppgifter till medlemsportalen, där du enkelt kan ta del av alla förmåner och rabatter. Vår support finns tillgänglig via telefon, e-post och chatt för att hjälpa dig.
Medlemskapet ger dig värdefullt stöd och råd som sparar både tid och pengar. Genom juridisk rådgivning, försäkringar och nätverksmöjligheter stärker du ditt företag och får en tryggare vardag.