Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Normalisera arbetsgivaravgiften

Rapport september 2020

Småföretagarnas Riksförbund har länge hävdat att höga arbetsgivaravgifter skadar återhämtningen hos de svenska småföretagen. Ekonomisk forskning ger belägg för att en generell sänkning av avgifter  stimulerar företagande, stärker företagens ekonomi och leder till att fler jobb skapas. Politiska beslutsfattare har ofta använt sänkta arbetsgivaravgifter för att nå olika ekonomiska mål vilket skett genom att rikta sänkningarna till dussintalet subventionerade anställningsformer.

Småföretagarnas Riksförbund anser att det är mer effektivt med generellt sänkta arbetsgivaravgiften för alla. Genom att undvika riktade sänkningar till olika grupper slipper man administrativt krångel och  sänkningarna skulle gynna fler.

I förbundets nya rapport ”Normalisera arbetsgivaravgiften” har Nima Sanandaji gjort en internationell jämförelse för att visa att andra utvecklade länder kan kombinera välfärdsåtaganden med en betydligt lägre arbetsgivaravgift. Förbundet vill utöver detta lyfta fram den regionala aspekten med utgångspunkten från det välfungerande systemet i Norge. Dagens system där arbetsgivaravgiften är lika hög i glesbefolkade kommuner som i storstäder är inte rimlig och nivån på avgiften bör skilja sig på beroende på region.

I rapporten ges exempel på hur sänkta arbetsgivaravgifter leder till flera jobb och att flera småföretag kan växa. Sänkta avgifter är en av de bästa åtgärder som kan göras för återhämningen efter Corona.

 

Klicka på bilden för att komma till rapporten

Normalisera arbetsgivaravgiften

 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen