I dag kan en företagare göra en så kallad utdelning enligt 3:12 reglerna. Anser du att denna möjlighet ska finnas även i framtiden?

Centerpartiet

Ja, och det behöver ytterligare förbättras.

Kristdemokraterna

Ja, den ska finnas kvar

Liberalerna

Ja. Slit och arbete ska löna sig, och det ska vara enkelt att göra rätt för sig.

Miljöpartiet de gröna

Vi vill skärpa 3:12-reglerna så det inte längre är möjligt att ta ut stora vinster till låg skatt, men med bibehållna goda villkor för den majoritet småföretagare som inte tar ut mångmiljonbelopp ur sina bolag.

Moderaterna

Ja. Man kan som småföretagare i princip ta utdelning enligt förenklingsregeln 3:12. Det finns inga krav kopplade till löneuttag med den regeln. För småföretagare som ägde andelarna vid ingången av år 2021 innebar det möjligheter till lågbeskattad utdelning upp till 183 700 kr.

Socialdemokraterna

Vi har precis tillsatt en utredning som ska över 3:12-reglerna, i syfte att göra dessa enklare och bättre. Sedan 3:12-reglerna infördes i början av 90-talet har flera förändringar skett, som gör reglerna mer komplicerade. Utredningen ska lämna sina förslag i november 2023.

Sverigedemokraterna

3:12-reglerna behöver ses över. Vi menar att det behöver bli enklare att driva företag och att det också skall finnas en god möjlighet att ta ut vinst. Vi vill förenkla och göra det mer lönsamt att driva företag.

Vänsterpartiet

Ja, men regelverket behöver skärpas och skatten på utdelning höjas. Dagens 3:12-regler har kommit att utnyttjas för det som de var tänkta att motverka, nämligen inkomstomvandling.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen