Cafe Lapponia i Porjus

[stag_intro]När jag kör in i Porjus så blir jag så uppspelt, för det är så vackert och välordnat i denna lilla by… Det känns som om man städar här varje dag – allt står där i sin prakt och utsikten skall vi inte tala om![/stag_intro]

Birgit Meyer Thunborg driver ett litet Cafe vid forsen, och det är den första sommaren som hon ansvarar för driften. Hon har öppet ifrån 10/6 – 20/8 kl 09 – 18 7 dagar i veckan. Innan hon öppnar så skall allting vara färdig bakat, för här är det hembakt som gäller.

Förutom Caferörelsen så sköter hennes son souvenirbutiken som även drivs utav familjen. Som lite grädde på moset har man en Viltbutik. För att få detta att gå ihop så har hon även ett jobb på församlingen såsom Diakon…. Jag sätter mig ner och blir svettig utav bara tanken om hur mycket denna människa arbetar.

Här finns det inga utrymmen för någon anställd, utan det är bara att jobba på och hålla kostnaderna nere. I år så slipper hon anförskaffa en ny kassamaskin eftersom omsättningen inte lär bli så hög, men till nästa år så behöver hon nog det. Birgit har väldigt svårt att säga vad momssänkningen betyder för henne, men det har haft en avgörande roll inför hennes satsning för framtiden. Det skulle få tuffa konsekvenser om Stefan Löfven skulle höja momsen!

När jag måste skaffa mig ett nytt kassaregister så kommer det att kosta minst 15,000:-, samt alla andra avgifter som det kostar att driva denna lilla rörelse. Då vet jag inte om det är värt att jobba med detta något mer, och vem vill då stå här? Jag älskar mitt Porjus och jag lever för att hålla bygden och byn levande, och det handlar inte bara om pengar men någonting vill man få över när sliter med sin lilla verksamhet.

När jag åker härifrån, så undrar jag i mitt stilla sinne vem som skulle slita på detta sätt i en storstad? För varje dag som går så inser jag vad momssänkningen kommer att betyda för många som sliter i vardagen.

[stag_alert style=”green”]Denna vardagshistorien kommer ifrån Momsbloggen, och blev först publicerad den 7. oktober 2012.[/stag_alert]

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top