Det är jag som har fått 12.500kr i böter ifrån Skatteverket

När är det dags för Skatteverket att ta fram bondförnuftet istället för att fälla? I detta fall så hade det räckt att ge en erinran så hade detta varit fixat på nolltid vilket skattekontrollanten lätt kunnat kolla upp i systemet. Läs Marie’s berättelse om hur det går till när Skatteverket kommer.

 

Mitt namn är Marie Jersgren, 36 år gammal.

Lever tillsammans med min make och vår gemensamma dotter och mina två döttrar från ett tidigare förhållande och har jobbat som frisör sedan 2001. Jag har sedan liten alltid drömt om att jobba som frisör och när det var dags att välja gymnasieutbildning var valet ganska självklart. Frisör ville jag bli och frisör blev jag. Jag började min yrkeskarriär som anställd frisör på en salong i Malmö där jag arbetade ett par år innan jag tog anställning på en salong i Svedala. Målet har alltid varit att driva en egen salong men ville vänta att bli egen företagare tills man skaffat barn.

Så i augusti 2009 var det dags för mig att ta steget efter två graviditeter och slå upp dörrarna till min egna salong. Med mig på resan hade jag en tjej som hyrde in sig på en stol, vilket innebär att hon hade ett eget registrerat företag men betalde hyra till mig för sin plats. Då befann vi oss i en större lokal där vi haft kontroller av skatteverket med jämna mellanrum och det har aldrig varit några fel eller brister vid dessa oanmälda kassakontroller, vare sig hos mig eller hos min kollega.

Efter ett par år ville hon stå på egna ben och valde att sluta för att öppna en egen salong, vilket är en helt naturlig utveckling. Jag kände ganska snabbt att det var för dyrt för mig att ha kvar den stora lokalen själv och började söka efter en mindre och billigare lokal. Jag hittade en lämplig lokal och flyttade verksamheten 1/11- 2016.

Jag gjorde en adressändring på mitt företag på skatteverkets hemsida där man automatiskt blir länkad till bolagsverket och trodde att allt var frid och fröjd och i sin ordning och tog för givet att svarta lådan uppdaterades per automatik eftersom lådan är ju kopplad till mitt organisationsnummer där jag gjorde en adressändring.

Sen kom Skatteverket plötsligt på oanmält besök vilket jag inte kände obehag utav tvärtom det hade ju alltid varit bra allting när kommit innan och påpekade att det var fel adress i svarta lådan och därmed gav mig 12,500:- i böter utan någon som helst förståelse utifrån mitt perspektiv.

Mitt i allt detta var jag höggravid med mitt tredje barn och blev sjukskriven dom sista två månaderna av graviditeten. Jag började jobba 3 dagar/ vecka när hon var 1 månad gammal, för att kunna vara mammaledig på heltid som egenföretagare finns inte på kartan. Jag har verkligen kämpat och vänt ut och in på mig själv för att kunna driva vidare min salong och få den att gå runt.

Jag har precis för två veckor sedan börjat jobba full tid igen, 5 dagar/ vecka så den där lilla semesterbufferten man lyckats spara ihop det senaste året kommer antagligen gå till skatteverket om min överklagan inte går igenom.

Dom får gärna berätta för mina 3 barn att det blir tyvärr ingen semester detta året för er mamma för hon måste jobba för att kunna betala både räkningar för företaget och på det privata.

Man blir så arg och ledsen ända in i själen, när allt man vill är att jobba med det man älskar. Tyvärr är det sånna här saker som får en att känna sig uppgiven och tankarna på att lägga ner verksamheten är väldigt nära.

Marie Jersgren

[button style=”default” align=”right” href=”/medlemskap/bli-medlem/” title=”Vi behöver Din röst – bli medlem i Småföretagarnas Riksförbund du också!” target=”_self” icon=”” icon_align=”left” icon_size=”” icon_style=”” icon_c=”” icon_bc=”” icon_bgc=”” icon_bgc_hover=”” size=”large”]

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top