Dubbel moms på begagnat och återvunnet

Vid det årliga samtalet mellan vår medlemstjänst och Thomas Söderberg, ägare av re:Compute IT i Eskilstuna ställde Thomas en fråga till förbundet. Skulle vi kunna engagera oss i en problematik av stor vikt inom återvinningsbranschen, full moms på begagnade och återvunna varor?

Vi åkte till Eskilstuna och i filmen får vi höra mera om detta.

Bakgrunden är i korthet följande: Eskilstuna kommun har via ett av sina kommunala bolag byggt upp en affärsgalleria i direkt anslutning till en återvinningsstation. Besökarna kan antingen lämna ifrån sig det man har med sig till återvinning eller till återbruk. I det senare fallet står olika butiker i gallerian som mottagare och dessa gör en utvärdering av möjligheter till reparation/återbruk och försäljning.

Thomas kom in på detta spår när han som anställd på ett företag inom IT-branschen undersökte möjligheten att gå in i gallerian. Arbetsgivaren beslutade avstå men Thomas startade eget och har sedan 2015 drivit en butik i gallerian som säljer begagnad hemelektronik.

En problematik är att produkterna beläggs med 25 % moms, vilket kan ses som att dessa beskattas en andra gång. En lägre eller avskaffad moms skulle väsentligt kunna bidra till en ännu bättre fungerande cirkulär ekonomi baserad på kommersiella villkor. 

Småföretagarnas Riksförbund kommer engagera sig i frågan i avsikt att se vad som kan göras för att få till stånd bättre villkor för småföretagare i återvinningsbranschen.

Avslutningsvis en eloge till Eskilstuna kommun för detta framsynta initiativ! Något som blivit en världsnyhet i många länder utom i Sverige, att döma av alla TV-team som varit på besök.

I samarbete med En Företagares Vardag

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen