Hur är det att driva en krog i Danmark?

[stag_intro]Nyfiken som jag är så åker vi båt över till Humlebaek Hamn för att sedan promenera upp till Thomas Krensler som tillsammans med sin fru driver Gamle Humlebaek Kro. En härlig miljö med anor ifrån 1740.[/stag_intro]

Thomas & Jane har drivit krogen i 16 år, och det är 4 familjer som har drivit verksamhet här så man verkligen unik historia som finns på denna plats. Efter en kall god pilsner och en smörrebröd så kommer Thomas och tar en kaffe med oss och berättar med glädje och stolhet om sin verksamhet. Han gör allt: snickrar, sköter trädgården, tar hand om gästerna samt allt annat som behövs göra. Thomas & Jane bor även ovanpå krogen vilket gör att man verkligen tar del utav krogens dag som natt.

Men hur är det då att driva en krog i Danmark? Momsen är 25%, men den momssatsen är likadan rakt av på allt, vilket inte skapar diffusa gränsdragningar. Det har varit lite prat om att sänka momsen till 12%, men det har ännu inte blivit avgjord något konkret. Även här är marginalerna små, och det är väldigt svårt att få låna ifrån banken om känner att man vill utveckla verksamheten.

Här finns inga personalliggare eller kassaregister som styrs ifrån Skatteverket, livet är helt enkelt betydligt mycket lättare här i Danmark. Även här så finns det mycket oseriösa aktörer som behöver rensas bort.

Det är dags för oss att lämna efter mycket trevlig eftermiddag. Thomas beger sig iväg till sitt kontor som han har mitt i uteserveringen. Helt enkelt ett bord där han har total uppsikt över hela verksamheten! Och han kommer tillbaka med en handskriven nota, allt By The Book. Så här det att driva Krog i Danmark…..

20120701-190630.jpg

20120701-191157.jpg

[stag_alert style=”green”]Denna vardagshistorien kommer ifrån Momsbloggen, och blev först publicerad den 1. juli 2012.[/stag_alert]

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen