Kitajaur Vildmarkscafe

[stag_intro]Jag susar förbi en gammal järnvägsstation. Fortsätter en bit, men jag känner att jag vill åka tillbaka och kolla in den gamla stationen som är ett cafe. När jag kommer fram, så står det ett gäng med motorcyklar utanför. Kliver in i byggnaden och känner doften utav pytt i panna. Efter en stund så kommer Helle och hennes man med tallrikar fulla med mat till dom hungriga gästerna.[/stag_intro]

Efter en stund så får Helle lite tid över att prata med mig. Helle och hennes man kommer ifrån Danmark, och flyttade hit för 12 år sedan och öppnade sitt lilla cafe samt souvenirbutik.. Här serveras en väldigt lätt meny eftersom köket inte är godkänt för matlagning, och det skulle kosta för mycket att bygga om. Så mycket omsätter vi inte, så det skulle inte bära sig!

Under vårt samtal så kommer det in ett tysk par, som är här 2 gånger om året. Dom överlämnar en present till Helle och handlar lite varor som dom har bokat sen senaste besöket. Jag frågar hur ni får detta att gå runt? Hennes man kör lastbil på vintern, och jag sköter verksamheten. Vi omsätter ca 400 – 500 tusen om året, så det blir inte mycket över… Innan så stannade tåget här i ca 15 min, och då kunde vi sälja mat samt souvenirer. Tyvärr har man tagit bort det tågstoppet, vilket gör att vi tappar massor av omsättning som är viktig för oss. 80% utav vår omsättning drar vi in på turister, så det känns lite tungt att dom tog bort stoppet.

Jag frågar vad momssänkningen betyder för verksamheten. Det betyder enormt mycket, så mycket att vi känner att vi orkar att kämpa vidare. Om Stefan Löfven kommer att höja momsen när han kommer till makten så ger vi upp. Då lönar det sig inte att hålla på längre…. Alla pengar som vi drar in här stannar i Sverige, samt att vi gör ett stort jobb i att hålla igång turistnäringen. Myndigheterna och politikerna har inte aning om hur det fungerar i vår vardag – dom är långt ifrån verkligheten!

Innan jag åker iväg så frågar jag lite nyfiket: Hur mycket pengar blir det i tillskott efter momssänkningen? Helle svarar att det innebär ca: 1,500:- mer i månaden till verksamheten. Och dessa pengar får Helle att orka att kämpa vidare.. Jag åker vidare och tänker för mig själv… DETTA ÄR ÄKTA GLESBYGDSHJÄLTAR SOM KÄMPAR FÖR ATT HÅLLA BYGDEN LEVANDE!

[stag_alert style=”green”]Denna vardagshistorien kommer ifrån Momsbloggen, och blev först publicerad den 7. oktober 2012.[/stag_alert]

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top