Skatteverket agerar som sin egen domstol

I Sverige så har Skatteverket rätt att på plats agera domstol utan att den dömde har någon chans att försvara sig. Om sen den dömde orkar och har råd att överklaga så är ändå chansen mikroskopisk att vinna över en nitisk kontrollant, trots att denne blivit ålagda att hellre fria än att fälla.

I veckan så blev Sarah uppmärksammad i Aftonbladet Debatt då hon hade 101 kr för mycket i kassan vilket resulterade i att hon blev bötfälld att betala 25.000 kr till Skatteverket.

Ett hårt slag, rent ut sagt en rak höger, rakt in i hennes vardag. Tuffa pengar att betala när man slitit hårt under tre månader för att få in pengar för att livnära sig på sitt lilla företag.

Hur kan det i vårt samhälle vara möjligt att sådant får hända?  Det kan inte vara rätt att Skatteverkets kontrollanter ska jaga småföretagare tills dom stupar av uppgivenhet och total maktlöshet, när man istället skulle kunna stötta och ledsaga.

Hur kan det vara möjligt att våra politiker skapat ett regelverk där tjänstemän stjälper i stället för att hjälpa? Finns det inget konsekvenstänk?

Sarahs berättelse delades via bloggen En Företagares Vardag och över 100 000 personer såg inlägget redan första dygnet.  Många har reagerat men också delat med sig av egna berättelser där Skatteverket missbrukat sin makt och skrämmer företagare till tystnad.  Berättelser som vittnar om en stark rädsla. En rädsla för att som småföretagare bli misstrodd, förföljd till vägs ände, konkurs, eller dömd för att man gjort ett oavsiktligt fel.

Här är en av berättelserna:

”Du får gärna skriva om min berättelse och att jag är frisör men vill förbi anonym så dom inte ger sig på mig ännu mer ????”

Hej!

Fick besök förra veckan på min salong.  Jag flyttade min salong till en ny adress för drygt ett år sedan, gick in på skatteverkets hemsida för att ändra uppgifter på mitt företag, där jag automatiskt länkas vidare till Bolagsverket. Gör adressändring på företaget, får bekräftelse osv…

så förra veckan när dom kommer på besök så stämmer inte adressen som dom har på kassaregistret mot då jag befinner mig och åker på en straffavgift på 12.500 kr enligt henne. Då ska jag själv alltså veta att jag ska leta på deras sida efter just kassaregistret och göra en ändring även där?

Jag menar, jag har deras svarta box, en godkänd kassa som är registrerad på mitt personnummer som är mitt org.nr. Då borde det gå via automatik kan man tycka. Jag klipper hår, jobbar varken på skatteverket eller på kassaregistret så hur ska man veta?

Blir så jäkla ledsen och matt. Här försöker man driva runt ett enmans företag och har revisor osv.  för allt ska bli rätt. Har aldrig varit sen med betalning till dom vare sig med skatt eller moms. Ja… de va den semesterkassan man lyckats spara ihop till sommaren som kommer gå till skatteverket istället. Har inte fått beslutet ännu men ska överklaga så fort det kommer med posten.

Dom har dessutom varit hos mig 5 gånger sen jag startade 2009 och det har aldrig varit något fel så detta är första gången även om jag inte anser att jag egentligen gjort nåt fel, absolut inte avsiktligt.  ????

 

 

 

[button style=”default” align=”right” href=”/medlemskap/bli-medlem/” title=”Vi behöver Din röst – bli medlem i Småföretagarnas Riksförbund du också!” target=”_self” icon=”” icon_align=”left” icon_size=”” icon_style=”” icon_c=”” icon_bc=”” icon_bgc=”” icon_bgc_hover=”” size=”large”]

 

 

Det lönar sig att vara medlem.  Här hittar du alla förmåner.

 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top