Som ett lotteri, snart kommer dom – trots att jag följer alla regler

Jag betalar skatt på allt som alla andra gör, på drivmedel, mat, godis, kläder, ja till och med andras skatt. För jag är arbetsgivare. Jag betalar moms och arbetsgivaravgift både för mig och mina anställda för jag är egen företagare.

Sen 1 Juli måste jag dessutom vara skrivkunnig, använda rätt sorts penna och inte vara påverkad av stress så nåt blir fel när jag skriver in mig i personalliggaren.

För då får jag 12 500 kr i böter.

Jag utför allt som Skatteverket, regeringen och Svea Rikes lagbok kräver av mig. betalar dyrt för att en bokhållare eller revisor, och ett flertal andra konsulter som jag köper tjänster av, ska se till att det blir rätt, men i fallet personalliggare kan jag inte köpa nån tjänst att det blir rätt. Nu hänger det på mig. Enbart mig.

Jag kan inte hänga nån alls än mig själv. Till och med min familj måste skriva in sig om de är på mitt jobb och hjälper mig.

Mina arbetsdagar är runt 12 timmar – under lågsäsong.

Under högsäsong, alltså sommaren jobbar jag över 400 timmar på en månad. Jag vet det nu för hela juli månad skrev jag in mig – och ut mig – i boken. Varje dag. Missade inte en enda gång.

Men har jag skrivit rätt? Slipper jag böter?

12 500 kr är rätt mycket pengar…

Jag driver en restaurang och ibland måste jag åka och handla. Ska jag vara inskriven då eller inte?. Vissa SKV-kontrollanter säger ja, vissa nej. Får jag 12 500 kr i böter för att “fel” person är min handläggare?

En gång i början av verksamheten hade min kassaregisterleverantör skrivit fel på sista siffran i anmälan till SKV. Efter tre år och tre kontroller uppdagade en SKV-kontrollant detta.

10 000 i böter.

Överklagade det och fick ner det till hälften.

Men varför uppdagades detta inte år 1???

SKV har inget svar, inget ansvar och framför allt inget beviskrav. Jag får bära allt.

Fick ner det till hälften och min privata ekonomi fick ta smällen…

Nu undrar jag; Magdalenas nya personalliggarlag ska förhindra skatteflykt. Om jag skriver otydligt, om jag missat skriva ut mig den där kvällen när klockan blev efter midnatt, om jag missade att skriva in mig nästa dag för jag var så trött efter 18 timmars jobb, är jag en skattesmitare då?

Är det ok att skriva 8 istället för 08, och om jag passerar midnatt, måste jag då först skriva ut mig kl 00.00 och sedan skriva in mig igen kl 00.01 för att slippa betala 12 500 kr i böter, för att jag är en skattesmitare som anställer typ 30 ungdomar över en sommar, betalar deras skatt, sköter min ekonomi med moms och fakturor.

eller får jag 12 500 kr i böter för att jag missat en minut efter midnatt???

På 90-talet när mobiltelefonerna kom på allvar hade flera av mina anställda en mobil. Jag åkte också till butiken där abonnemang såldes och fick till svar:

– Du kan inte få ett abonnemang, du är egen företagare. Det är risky business.

– Men mina anställda har ju telefoner. Jag måste ju kunna komma i kontakt med dem, svarade jag.

– De har ju anställningsgaranti. Du som företagare är inte pålitlig.

Så vad har hänt sen 90-talet?

Jag är fortfarande lika misstrodd, superkontrollerad ner i minsta detalj vad gäller de anställda, min ärlighet och min gärning, SKV nagelfar ALLT jag redovisar och påhejade av regeringen drar de in extrapengar till statskassan genom sina kontroller. Vad är det jag missar här? Är det inte så att privat företagande står för nästan 50% av anställdas jobb i landet? Naturligtvis finns det de som fuskar. Jag är inte idiot, men om det finns en historik. Har man skött sina åtaganden i årtionden kanske det skulle påverka SKV:s syn lite gynnsammare? Eller? Man kan inte dra alla över en kam. Till och med profithungriga försäkringsbolag har insett detta. God historik = premiering.

Magdalena. Läser du den här texten en gång till inser du det orimliga i personalliggarböter. Det är inte oss som seriösa företagare du vill klämma åt. Det är de oseriösa. Nu kommer du kanske gå i opposition i oktober så jag förlitar mig på den nya regeringens upphävande av din nya lag. Med en modifikation mot historikpremiering och realism. Skam vore det annars.

Företagare ifrån Skåneland som väljer att vara anonym och inte chansa på lotten då kontrollanten kommer som ett skott.

 

 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top