Vi frågar Mikael Lindström (S) Värmdö Kommun

Vi ställer några frågor till Mikael Lindström (S) som är oppositionsråd på Värmdö Kommun

1. Vad betyder Småföretagarna för er kommun?

– Värmdös småföretag bidrar förstås till självklara saker, som tillväxt (och väldigt bokstavligt eftersom de flesta är i byggbranschen), arbetstillfällen och inspiration för andra som funderar på att starta företag och följa sin drömmar.  De skapas förstås av entreprenörsdriv, lust och mod, men också av tvång. Eftersom det finns rätt få stora arbetsgivare i Värmdö, där 65-70 procent av den arbetsföra befolkningen pendlar till jobb på andra håll i Stockholmsregionen, bidrar de faktiskt också till minskad klimatpåverkan.

2. Vad skulle du vilja göra för att det skall bli lättare samt enklare att driva sitt företag?

– Det sociala skyddsnätet skulle behöva bli flexiblare och starkare, särskilt i en uppstartsfas. Tryggare människor vågar mer. Det är en grundbult i den svenska modellen. Jag tycker att socialdemokratin generellt behöver bli bättre på att förstå att företagare generellt inte är råkapitalister som bara vill tjäna pengar. Mitt parti grundades för att arbetare behövde bättre livsvillkor, men idag är många småföretagare i praktiken arbetare åt någon annan – enda skillnaden är att de betalar sin egen lön och har sämre trygghetssystem. Många vill ha lättnader för att säga upp, men jag ser hellre lättnader för att anställa. Kompetensförsörjningen är superviktig för tillväxt och kvalitet i leveranser. För det behövs bra matchning, snabba utbildningsvägar och god tillgång till hyresrätter.

De flesta småföretagare behöver i övrigt ett fungerande samhälle där man är trygg på gator och torg, där förskola och skola fungerar för ens barn, att omsorgen om ens äldre anhöriga går att lita på, att polisen utreder bedrägerier och stölder, att myndighetskontakter är smidiga och flexibla, att öppettider och e-tjänster hos kommuner och myndigheter anpassas så att debiterbar tid inte försvinner. Tjänstemän och beslutsfattare i min kommun Värmdö måste få en större förståelse för småföretagares villkor och klara av basala saker som att svara på mejl, ringa tillbaka och återkoppla.

[button style=”default” align=”right” href=”/medlemskap/bli-medlem/” title=”Vi behöver Din röst – bli medlem i Småföretagarnas Riksförbund du också!” target=”_self” icon=”” icon_align=”left” icon_size=”” icon_style=”” icon_c=”” icon_bc=”” icon_bgc=”” icon_bgc_hover=”” size=”large”]

Här hittar du alla medlemsförmåner.

 

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top