Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Sivs misstag tog henne till kronofogden – nu kan hennes fall hjälpa andra

Sivs misstag tog henne till kronofogden - nu kan hennes fall hjälpa andra

Vi träffar Siv Öberg, frisör i Luleå

När Siv Öberg, frisör i Luleå och ledamot i Småföretagarnas riksförbund, gjorde fel med sin arbetsgivardeklaration skickade hon snabbt in en rättelse till Skatteverket.
– Men jag hamnade ändå hos Kronofogden. Nu måste vi få till en ändring hos Skatteverket, säger Siv.

Från och med den 1 januari i år ska samtliga arbetsgivare redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå. Det innebär helt enkelt att redovisa lön och skatteavdrag för alla anställda varje månad. Siv Öberg har varit med i branschen länge och sett hur lagar och regler förändrats genom åren.
– För mig är digitaliseringen inte ett problem. Det som blir problem är när det går för fort. Administration får inte ta för lång tid för oss småföretagare.

I februari var det dags för Siv att redovisa januari månads lön/skatt på individnivå i arbetsgivardeklaration för första gången. Men Siv råkade betala in dubbelt, både för individen och företaget.
– Jag upptäckte det snabbt och skickade in en rättelse via webben. Men det jag inte visste var att så fort man gör något sådant måste en handläggare ta hand om ärendet.

Det resulterade i att allt drog ut på tiden och Siv hann få post från Kronofogdemyndigheten trots att hon hade korrigerat sitt misstag. Siv vet om att hon gjorde fel, men menar att Skatteverket måste vara tydligare i sin information om vad som gäller när en rättelse skickas in. Hade hon bara lyft luren och pratat med en handläggare så hade detta aldrig skett. Men  någon sådan information fanns inte.
– Jag har haft bra kontakt med Skatteverket nu. Du behöver aldrig vara rädd för att kontakta myndigheter. De är behjälpliga. De höll med om att informationen från deras sida kunde bli bättre.

Tack vare att allt ändå ordnade sig så pass snabbt kommer Sivs uppgifter hos Kronofogden hamna under sekretess.
– Jag har aldrig varit orolig för min egen skull, men jag vet att många blir det i sådana här situationer och kring reglerna med arbetsgivardeklaration på individnivå.

Siv har engagerat sig för småföretagare under många år och har lärt sig att våga ligga på.
– En åsikt, i det här fallet min, kan få en myndighet att uppdatera sin e-tjänst. Nu kommer det att vara tydligare framöver och jag hoppas att det kan hjälpa andra. Det ska vara lätt att göra rätt.

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Rulla till toppen