Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Det ska vara tryggt, enkelt och lönsamt att vara småföretagare

Genom att bli medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du tillgång till en mängd medlemsförmåner, bland annat rabatter, fri juridisk rådgivning och förmånliga försäkringar. Allt framtaget specifikt för att gynna dig som småföretagare.

Arbetsgivaravgifter​

Det här kan vi göra för dig

Juridisk rådgivning och stöd

Som medlem får du årligen 4x30 minuter kostnadsfria rådgivningstillfällen för juridiska frågor.

Försäkringar och förmåner

Dra nytta av medlemsrabatter på försäkringar och andra företagsrelaterade tjänster.

Näringspolitiskt arbete för småföretagare

Vi arbetar för att påverka politiska beslut som gynnar småföretagare.

Nätverk och kompetensutveckling

Delta i lokala nätverk och utbildningar som stärker ditt företag.

Arbetsgivaravgifter

Lär dig vad som ingår i arbetsgivaravgifter och hur dessa påverkar dig som företagare. Vi förklarar de olika delarna och vad du bör tänka på som arbetsgivare.

Vad ingår i arbetsgivaravgifter? – En guide för småföretagare

Som småföretagare och arbetsgivare är det viktigt att förstå vad arbetsgivaravgifter är och vad som ingår i dem. Arbetsgivaravgifterna är en kostnad du betalar till staten utöver lönen för dina anställda och de täcker en rad sociala avgifter som pensions- och sjukförsäkring. Denna guide ger dig en enkel och tydlig översikt över vad arbetsgivaravgifterna innehåller och hur de beräknas.

Vad är arbetsgivaravgifter?
Arbetsgivaravgifter är avgifter som arbetsgivaren betalar till staten för sina anställda. Avgifterna beräknas som en procentandel av den anställdes bruttolön och går till olika statliga försäkringssystem. Syftet med arbetsgivaravgifterna är att finansiera bland annat pensioner, sjukförsäkringar, och andra sociala förmåner.

Hur stor är arbetsgivaravgiften?
För de flesta anställda ligger arbetsgivaravgiften på ungefär 31,42% av bruttolönen (år 2024). Avgiften kan variera något beroende på anställdas ålder och eventuella nedsättningar för exempelvis unga eller äldre personer.

Vilka avgifter ingår i arbetsgivaravgifterna?
Arbetsgivaravgifterna består av flera olika delar, och varje del finansierar ett specifikt område av det svenska socialförsäkringssystemet. Här är de olika delarna som ingår:
Ålderspensionsavgift (10,21%)

  • Den största delen av arbetsgivaravgiften går till den allmänna ålderspensionen.
     Detta är pengar som sparas för att ge den anställde en framtida pension.
  • Sjukförsäkringsavgift (3,55%)
    Denna del täcker kostnader för sjukpenning om den anställde skulle bli sjuk och inte kan arbeta.
  • Föräldraförsäkringsavgift (2,60%)
    Föräldraförsäkringen ger ekonomiskt stöd till anställda som är föräldralediga och tar hand om sina barn.
  • Efterlevandepensionsavgift (0,60%)
    Denna avgift går till efterlevandepensionen, som betalas ut till anhöriga om den anställde skulle avlida.
  • Arbetsskadeavgift (0,20%)
    Om en anställd skadar sig på arbetsplatsen täcker arbetsskadeavgiften kostnaderna för ersättning och rehabilitering.
  •  Arbetsmarknadsavgift (2,64%)
    Denna del går till finansiering av arbetslöshetsersättning och andra insatser på arbetsmarknaden.
  •  Allmän löneavgift (11,62%)
    Löneavgiften är en generell avgift som går till statens budget utan specifik koppling till socialförsäkringar. Det är den största enskilda avgiften efter ålderspensionsavgiften.

Hur betalar jag arbetsgivaravgifter som småföretagare?
Arbetsgivaravgifterna betalas in tillsammans med avdragen skatt för dina anställda. Det är Skatteverket som ansvarar för att administrera inbetalningarna. Som arbetsgivare ska du varje månad lämna in en arbetsgivardeklaration där du redovisar lön, skatter och arbetsgivaravgifter.

Undantag och nedsättningar av arbetsgivaravgifter
För vissa anställda kan du som arbetsgivare ha rätt till nedsättning av arbetsgivaravgifterna. Det kan gälla till exempel:

  • Ungdomar – För anställda under 18 år finns en sänkt arbetsgivaravgift, och samma gäller för unga upp till 23 år under vissa förutsättningar.
  • Seniorer – Anställda som är över 65 år har en reducerad arbetsgivaravgift, vilket kan göra det mer ekonomiskt fördelaktigt att anställa äldre personer.
  • Forskning och Utveckling (FoU) – Företag som sysslar med forskning och utveckling kan få en nedsättning av arbetsgivaravgifterna för personal som arbetar inom detta område.

Vanliga frågor om arbetsgivaravgifter

Vad händer om jag inte betalar arbetsgivaravgifterna?
Om du inte betalar in arbetsgivaravgifterna i tid kan Skatteverket ta ut straffavgifter och ränta. Det är viktigt att alltid redovisa och betala arbetsgivaravgifterna korrekt för att undvika problem.

Är arbetsgivaravgifter avdragsgilla?
Ja, arbetsgivaravgifterna är avdragsgilla som en kostnad i företaget, vilket minskar den skattepliktiga vinsten.

Är det skillnad på arbetsgivaravgifter för olika typer av anställning?

Ja, arbetsgivaravgifterna kan variera beroende på om den anställde är en ungdom, pensionär eller om det finns särskilda nedsättningar som gäller för din verksamhet.

Vill du ha mer information om hur arbetsgivaravgifter påverkar din verksamhet? Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du tillgång till fler resurser och vägledning för att driva ditt företag på ett tryggt och lönsamt sätt.

Bli medlem

2 225 kr
/år
  • Avgift: 1 700 exkl. moms (425 kr)
  • Medlemsavgift: 100 kr
  • Avdragsgill kostnad: 2 125 kr.

Johan är en stark förespråkare för småföretagarnas framtid och arbetar oförtrutet för att skapa en bättre och mer gynnsam miljö för dem att verka i

Johan Landehag, Ordförande Småföretagarnas Riksförbund

Medlemskapet inkluderar kostnadsfri juridisk rådgivning, förmånliga försäkringar, och tillgång till exklusiva nätverksträffar. Du får också medlemstidningen “Bra Affärer” och tillgång till vår varningslista för att skydda ditt företag från bluffakturor och oseriösa aktörer.

Ja, medlemsavgiften är fullt avdragsgill som en kostnad för ditt företag. Detta innebär att du kan dra av den vid bokslutet och minska din skattekostnad.

Som medlem får du inloggningsuppgifter till medlemsportalen, där du enkelt kan ta del av alla förmåner och rabatter. Vår support finns tillgänglig via telefon, e-post och chatt för att hjälpa dig.

Medlemskapet ger dig värdefullt stöd och råd som sparar både tid och pengar. Genom juridisk rådgivning, försäkringar och nätverksmöjligheter stärker du ditt företag och får en tryggare vardag.

Kontakta mig

Rulla till toppen