Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Det ska vara tryggt, enkelt och lönsamt att vara småföretagare

Genom att bli medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du tillgång till en mängd medlemsförmåner, bland annat rabatter, fri juridisk rådgivning och förmånliga försäkringar. Allt framtaget specifikt för att gynna dig som småföretagare.

Räkna ut semesterersättning månadslön

Det här kan vi göra för dig

Juridisk rådgivning och stöd

Som medlem får du årligen 4x30 minuter kostnadsfria rådgivningstillfällen för juridiska frågor.

Försäkringar och förmåner

Dra nytta av medlemsrabatter på försäkringar och andra företagsrelaterade tjänster.

Näringspolitiskt arbete för småföretagare

Vi arbetar för att påverka politiska beslut som gynnar småföretagare.

Nätverk och kompetensutveckling

Delta i lokala nätverk och utbildningar som stärker ditt företag.

Räkna ut semesterersättning månadslön

Att räkna ut semesterersättning för dina anställda kan vara komplicerat, särskilt om du driver ett mindre företag och saknar en dedikerad HR-avdelning. Hos Småföretagarnas Riksförbund får du stöd och verktyg för att göra beräkningarna smidiga och korrekta, så att du följer både semesterlagen och de anställningsvillkor som gäller.

Vad är semesterersättning?
Semesterersättning är den ersättning en anställd har rätt till för den semester som de tjänar in men inte tar ut. För en anställd som avslutar sin anställning utan att ha tagit ut all sin semester, eller för en tillfälligt anställd, betalas semesterersättningen ut som en procentandel av den intjänade lönen.

Hur räknar man ut semesterersättning för månadslön?
För anställda med månadslön baseras semesterersättningen oftast på deras genomsnittliga lön under intjänandeåret. Enligt svensk semesterlag är semesterersättningen minst 12% av den anställdas intjänade lön.

Exempel på beräkning:
Om en anställd har en månadslön på 30 000 kr och har arbetat i företaget hela året utan att ta ut sin semester, kan du räkna så här:

  • Årslön: 30 000 kr * 12 månader = 360 000 kr
  • Semesterersättning: 12% av 360 000 kr = 43 200 kr
  • Den anställda har då rätt till 43 200 kr i semesterersättning för det aktuella året.

Faktorer som påverkar semesterersättningen
Det finns flera faktorer som kan påverka hur mycket semesterersättning en anställd har rätt till, till exempel:

  • Intjänandeår: Ersättningen baseras på den lön som tjänats in under intjänandeåret.
  • Anställningsform: För tillsvidareanställda med månadslön kan semesterersättningen ingå i löpande utbetalningar, medan för tillfälligt anställda kan semesterersättningen betalas ut i samband med anställningens slut.
  • Kollektivavtal: Om du är ansluten till ett kollektivavtal kan reglerna kring semester och ersättning variera.

Vanliga frågor om Semesterersättning

Hur ofta betalas semesterersättningen ut?
Semesterersättningen betalas normalt ut vid anställningens slut eller i samband med den sista löneutbetalningen för året, om den anställda inte tagit ut alla sina semesterdagar.

Är semesterersättning obligatorisk?
Ja, enligt svensk semesterlag har alla anställda rätt till semesterersättning för intjänad semester som inte tagits ut.

Kan jag inkludera semesterersättning i den vanliga lönen?
För tillfälligt anställda eller timanställda kan semesterersättning inkluderas i varje löneutbetalning, men det måste vara tydligt specificerat i anställningsavtalet.

Att beräkna semesterersättning för dina anställda kan kännas svårt, men med rätt verktyg och stöd kan du säkerställa att beräkningarna blir korrekta. Hos Småföretagarnas Riksförbund får du tillgång till den rådgivning och de verktyg du behöver för att enkelt hantera personaladministration, inklusive semesterersättningar.

Bli medlem

2 225 kr
/år
  • Avgift: 1 700 exkl. moms (425 kr)
  • Medlemsavgift: 100 kr
  • Avdragsgill kostnad: 2 125 kr.

Johan är en stark förespråkare för småföretagarnas framtid och arbetar oförtrutet för att skapa en bättre och mer gynnsam miljö för dem att verka i

Johan Landehag, Ordförande Småföretagarnas Riksförbund

Medlemskapet inkluderar kostnadsfri juridisk rådgivning, förmånliga försäkringar, och tillgång till exklusiva nätverksträffar. Du får också medlemstidningen “Bra Affärer” och tillgång till vår varningslista för att skydda ditt företag från bluffakturor och oseriösa aktörer.

Ja, medlemsavgiften är fullt avdragsgill som en kostnad för ditt företag. Detta innebär att du kan dra av den vid bokslutet och minska din skattekostnad.

Som medlem får du inloggningsuppgifter till medlemsportalen, där du enkelt kan ta del av alla förmåner och rabatter. Vår support finns tillgänglig via telefon, e-post och chatt för att hjälpa dig.

Medlemskapet ger dig värdefullt stöd och råd som sparar både tid och pengar. Genom juridisk rådgivning, försäkringar och nätverksmöjligheter stärker du ditt företag och får en tryggare vardag.

Kontakta mig

Rulla till toppen