Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Det ska vara tryggt, enkelt och lönsamt att vara småföretagare

Genom att bli medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du tillgång till en mängd medlemsförmåner, bland annat rabatter, fri juridisk rådgivning och förmånliga försäkringar. Allt framtaget specifikt för att gynna dig som småföretagare.

Skatt på aktieutdelning

Det här kan vi göra för dig

Juridisk rådgivning och stöd

Som medlem får du årligen 4x30 minuter kostnadsfria rådgivningstillfällen för juridiska frågor.

Försäkringar och förmåner

Dra nytta av medlemsrabatter på försäkringar och andra företagsrelaterade tjänster.

Näringspolitiskt arbete för småföretagare

Vi arbetar för att påverka politiska beslut som gynnar småföretagare.

Nätverk och kompetensutveckling

Delta i lokala nätverk och utbildningar som stärker ditt företag.

Skatt på aktieutdelning

Som småföretagare kan det vara en stor fördel att ta ut vinst genom aktieutdelning från ditt företag, men det är viktigt att förstå hur beskattningen fungerar. I den här guiden går vi igenom vad du behöver veta om skatt på aktieutdelning och hur du kan planera smart för att minimera skattebördan.

Hur beskattas aktieutdelning?
Aktieutdelning beskattas olika beroende på vilken typ av bolag du driver och hur stor utdelningen är. För ägare av aktiebolag gäller särskilda skatteregler enligt det så kallade 3:12-regelverket, som syftar till att reglera beskattningen av utdelningar och kapitalvinster från fåmansföretag.

3:12-reglerna för småföretagare
För småföretagare som äger andelar i sitt eget aktiebolag styrs utdelningsbeskattningen av de så kallade 3:12-reglerna. Här är en kort sammanfattning av hur det fungerar:

  • Låg beskattning upp till gränsbeloppet: Du kan ta ut aktieutdelning till en förmånlig skattesats på 20% så länge utdelningen hålls inom ett beräknat gränsbelopp.
  • Högre beskattning över gränsbeloppet: Om utdelningen överstiger gränsbeloppet beskattas den till vanlig kapitalskatt på 30%, eller i vissa fall som inkomst av tjänst, vilket innebär en betydligt högre skatt.

Beräkning av gränsbeloppet
Gränsbeloppet är en viktig faktor när det gäller att bestämma hur mycket du kan ta ut i utdelning med den lägre skattesatsen. Det beräknas enligt en schablonregel eller baserat på företagets löneutbetalningar. Här är de två vanligaste metoderna:

  • Schablonregeln: Om du äger kvalificerade aktier i ditt företag kan du årligen ta ut utdelning upp till ett fastställt belopp utan att behöva betala högre skatt. För inkomståret 2024 är detta belopp 2,75 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar cirka 207 675 kronor.
  • Huvudregeln (lönesummeregeln): Om ditt företag betalar ut löner till anställda kan du beräkna gränsbeloppet baserat på företagets totala löneunderlag. Detta innebär att du kan ta ut en större utdelning till den lägre skattesatsen beroende på hur mycket löner företaget betalat ut under året.

Vanliga frågor om skatt på aktieutdelning

Måste jag ta ut aktieutdelning varje år?
Nej, det finns inget krav på att du måste ta ut aktieutdelning varje år. Du kan spara utdelningen för att ta ut den senare år när det är mer skattemässigt fördelaktigt.

Är aktieutdelning bättre än lön?
Det beror på din personliga situation och företagets resultat. Utdelning beskattas oftast lägre än lön, men att ta ut lön kan vara nödvändigt för att bygga upp pensionsgrundande inkomst och kvalificera dig för andra socialförsäkringar.

Kan jag ta ut utdelning som egenföretagare med enskild firma?
Nej, utdelning är endast möjligt för aktiebolag. Enskilda firmor beskattas direkt på vinsten som inkomst av näringsverksamhet.

Sammanfattning – Planera din aktieutdelning smart
Att förstå beskattningen av aktieutdelning är avgörande för att du som småföretagare ska kunna planera dina uttag så effektivt som möjligt. Med rätt rådgivning och verktyg kan du optimera din utdelning och minska skattebördan. Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund får du tillgång till experthjälp som gör det enklare att navigera skattesystemet och se till att du får ut så mycket som möjligt av din vinst.

Bli medlem

2 225 kr
/år
  • Avgift: 1 700 exkl. moms (425 kr)
  • Medlemsavgift: 100 kr
  • Avdragsgill kostnad: 2 125 kr.

Johan är en stark förespråkare för småföretagarnas framtid och arbetar oförtrutet för att skapa en bättre och mer gynnsam miljö för dem att verka i

Johan Landehag, Ordförande Småföretagarnas Riksförbund

Medlemskapet inkluderar kostnadsfri juridisk rådgivning, förmånliga försäkringar, och tillgång till exklusiva nätverksträffar. Du får också medlemstidningen “Bra Affärer” och tillgång till vår varningslista för att skydda ditt företag från bluffakturor och oseriösa aktörer.

Ja, medlemsavgiften är fullt avdragsgill som en kostnad för ditt företag. Detta innebär att du kan dra av den vid bokslutet och minska din skattekostnad.

Som medlem får du inloggningsuppgifter till medlemsportalen, där du enkelt kan ta del av alla förmåner och rabatter. Vår support finns tillgänglig via telefon, e-post och chatt för att hjälpa dig.

Medlemskapet ger dig värdefullt stöd och råd som sparar både tid och pengar. Genom juridisk rådgivning, försäkringar och nätverksmöjligheter stärker du ditt företag och får en tryggare vardag.

Kontakta mig

Rulla till toppen