Starta eget företag

Vill du starta eget företag? Kanske trivs du inte med din anställning eller är arbetslös och har en affärsidé som du vill satsa på. Hos Småföretagarnas Riksförbund får du rådgivning och tips om allt från bidrag och regler till val av bolagsform. 

Ta hjälp av oss

Starta företagDet en myt att man kan tjäna snabba pengar på att driva företag. Tvärtom brukar det ta tid innan man som företagare kan ta ut vinst från sin nya verksamhet.

Vi på Småföretagarnas Riksförbund råder alla som vill starta eget företag att ta professionell hjälp med detta. Hos oss får du tips om hur du kommer igång steg för steg med din nya verksamhet.

Hur man kommer igång

Det allra viktigaste är att fundera igenom vilken företagsform som passar bäst. Du kan alltid börja med enskild firma för att senare byta till handelsbolag eller aktiebolag om ditt företag utvecklas positivt. Med ett aktiebolag håller du isär dina privata pengar från verksamhetens.

Du bör också lägga upp en affärsplan och en marknadsplan för ditt företag. Affärsplanen talar om hur du ska organisera verksamheten och marknadsplanen talar om hur det ska marknadsföras. Som medlem hos Småföretagarnas Riksförbund får du professionell hjälp med att utveckla din affärsidé.

 

 

Starta eget företag

Du har kanske tänkt Dig att starta ett eget företag för att Du inte trivs med Din nuvarande anställning eller för att Du har ett hobbyföretag som Du vill växla upp till en större verksamhet. Eller är det kanske så att Du går arbetslös och har en affärsidé som kanske kunde fungera.

Förbundet råder alla som vill starta ett nytt företag att ta professionell hjälp med detta. Att man snabbt kan tjäna pengar på att driva företag är en myt eftersom många företagare får vara utan lön under en ganska lång tid efter att det dragit igång. Men låt inte detta avskräcka Dig! Sverige behöver många fler småföretagare för att utvecklas.

Tack vare slopad revisionsplikt och sänkt aktiekapitalkrav för mindre aktiebolag går det bra nu. Under augusti i år registrerades 15 procent fler aktiebolag än under samma månad förra året.

Välj företagsform noga! Vanligtvis står valet mellan enskild firma och aktiebolag. Aktiebolag är att rekommendera om ni är flera som ska driva företaget. Du kan alltid börja med en enskild firma för att se hur det går och sedan byta till handelsbolag eller aktiebolag om företaget utvecklas positivt. Aktiebolagsformen är alltid bäst om Du vill hålla isär Dina privata pengar från verksamhetens.

För att kunna finansiera verksamheten och sätta fokus på vad Du egentligen vill göra, behöver Du både en affärsplan och en marknadsplan. Affärsplanen talar om hur Du ska organisera verksamheten och marknadsplanen om hur Du ska nå ut på marknaden med Din affärsidé.

Det finns många som vill hjälpa Dig igång

Du kan få hjälp med allt detta genom Tillväxtverket. Deras hemsida verksamt.se ger en samlad service och information från flera myndigheter på samma plats. Allt för att göra det enklare för Dig som driver eller vill starta företag. Där finner Du all information om hur Du startar företaget och hur Du driver och utvecklar det. Till och med om hur Du avvecklar det. Bakom denna hemsida ligger även Bolagsverket och Skatteverket.

Det finns även privata organisationer som vill hjälpa Dig tillrätta som Du lätt hittar på internet på sökordet starta eget. Stiftelsen Nyföretagarcentrum erbjuder kostnadsfri rådgivning till alla som vill starta eget företag.

Bolagsverket hjälper Dig med att registrera firman och Skatteverket med blanketter för redovisning av skatt och moms.

Om Du saknar kapital kan Du få hjälp med detta genom Tillväxtverket och Almi. Åtminstone så att Du får pengar till en förstudie och rådgivning innan Du sätter igång. SEB har också ett starta Eget erbjudande som de kallar för enkla firman.

Vad Du bör känna till om det uppstår problem

Det finns många ekonomiska rådgivare och jurister som kan hjälpa Dig om Du får problem.  Du är även välkommen till Förebundets rådgivningspanel med frågor. Men kom ihåg driv inte företaget för länge om Du får problem. Det gäller att sluta i tid om man inte vill bli ansvarig för företagets skulder.

Alla nya företag går inte bra och det gäller då avveckla dem innan det gått för långt och man blivit för skuldsatt. Avvecklingen behöver inte nödvändigtvis ske genom en konkurs utan lika väl genom en likvidation; där alla fordringsägare får fullt betalt.

Lycka till!
Wiggo Lindgren
Förste Vice Ordförande

Kontakta oss

Småföretagarnas Riksförbund
E-post: info@smaforetagarna.se
Telefon: 042-342850
Fakturafrågor/medlemstjänst: 0200-380370
E-post: faktura@smaforetagarna.eu

NYHETSBREV

Vill du ha vårt nyhetsbrev? Skriv in din mail nedan!

Scroll to Top